‘De tijden dat we  op anderen konden rekenen, zijn voorbij’
Foto: Belga
‘Wij, Europeanen, moeten ons lot in eigen handen nemen.’ Angela Merkel plaatst de VS en het VK voortaan op dezelfde hoogte als Rusland.

De G7-top van afgelopen weekeinde – en de rol die de Amerikaanse president Donald Trump er heeft gespeeld – is de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, niet goed bekomen. Dat bleek op een verkiezingsmeeting van de Beierse christendemocraten in München. 

Merkel sprak er opvallende woorden over de Europese Unie. Volgens haar wordt het steeds duidelijker dat de EU almaar meer op zichzelf aangewezen is. ‘De tijden dat we ten volle konden rekenen op anderen, zijn een beetje voorbij. Dat heb ik de afgelopen dagen kunnen meemaken’, verwees ze naar de Navo-top en de bijeenkomst van de zeven rijkste landen. 
De G7-top was inderdaad niet echt een succes. De slotverklaring was beduidend korter dan gewoonlijk. De schuld werd in de schoenen van Trump geschoven. Al vond die dat hij op beide bijeenkomsten ‘een homerun’ had gescoord.Splijtzwam
Vooral het internationale klimaatbeleid blijft een splijtzwam tussen de Amerikaanse president en de andere leiders. Het wordt almaar duidelijker dat Trump zich wil terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Merkel tilt daar bijzonder zwaar aan. De strijd tegen de opwarming is voor haar altijd een prioriteit geweest. 

Duitsland loopt binnen de Europese Unie ook voorop in de hervorming van zijn economie naar een duurzamer model. Maar Trump schoffeerde Berlijn extra door te zeggen dat de Duitsers‘slecht, heel slecht zijn’. Hij verwees opnieuw naar de Duitse auto-industrie die in zijn ogen de Amerikaanse economie oneerlijke concurrentie aandoet. 

Ook de harde Brexit die de Britse premier Theresa May nastreeft, blijft Merkel zwaar op de maag liggen. Ze heeft al herhaaldelijk gezegd dat de Britten geen cadeaus moeten verwachten. In haar toespraak, gisteren in München, plaatste ze het Verenigd Koninkrijk al op dezelfde hoogte als de VS en Rusland. ‘Wij Europeanen moeten ons lot echt in eigen handen nemen. Uiteraard kan dit alleen in een geest van vriendschap met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en zelfs met Rusland, maar we moeten onze eigen strijd voor de toekomst aangaan, als Europeanen.’

Macron vs. Trump
De kans is groot dat Merkel in september opnieuw de verkiezingen wint en een vierde termijn als kanselier ingaat. Daarin wil ze duidelijk erg nauw samenwerken met de nieuwe Franse president. Ze wenste hem gisteren opnieuw alle succes.
In Emmanuel Macron heeft ze dan ook een duidelijke bondgenoot gevonden die haar steunt in haar strijd voor de EU en in haar scepsis over de Amerikaanse president. De voorbije dagen werden twee scènes op de Navo-top tussen Marcron en Trump druk becommentarieerd. In de eerste is te zien hoe de Franse president de hand van Trump blijft vasthouden, tot die er ongemakkelijk van wordt. In de tweede gaat hij Merkel eerst begroeten en laat hij Trump even sudderen.

Macron gaf gisteren toelichting bij die scènes. Hij zei dat hij bewust een boodschap de wereld had willen insturen. ‘Soms moet je even laten zien dat je geen concessies doet. Ook niet als het gaat om iets symbolisch als een handdruk’, klonk het in een interview met Le Journal du Dimanche. ‘Die handdruk was niet onschuldig. Het was een moment van de waarheid.’