De 3 beste films van de week
Wie wil er blijven wonen tussen de rendieren? Elle-Marja in geen geval. Foto: rr
In ‘Sami blood’ laat een meisje haar familie, cultuur en rendieren achter om Zweedse onder de Zweden te worden. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Their finest

Scenariste in tijden van oorlogspropaganda.


Terwijl de Tweede Wereldoorlog woedt, schrijft de Welshe schrijfster Diana Morgan filmscenario’s en theaterstukken. Gemma Arterton zet haar neer in een elegante spagaat tussen romantische komedie en oorlogsdrama. Recensent Orlando Verde was vol lof over de ‘mooi gefotografeerde, gesofisticeerde humor met een redelijke dosis drama’.

naar de recensie >

2

Get out

De horror van racisme.


Een zwarte jongen gaat op bezoek bij zijn blanke schoonouders. De deur naar de kelder blijft dicht: ‘Daar zit zwarte schimmel.’ Met een goed gevoel voor humor legt ‘Get out’ de gruwel bloot van alledaags racisme en de scheve verhoudingen die erachter schuilgaan. De gewelddadige gevolgen daarvan zijn dan weer iets minder alledaags. Deze slimme film entertaint én zet je aan het denken. Een van de beste Amerikaanse films sinds lang.

naar de recensie >

3

Sami blood

Samen onderweg.


Een meisje ontvlucht haar cultuur en familie in deze Zweedse film over de vernedering en culturele overheersing van de Samen. Het is geen moraliserende geschiedenisles, maar een gevoelig drama over iemand die zoekt of een mens echt kan kiezen wie hij wil zijn.

naar de recensie >