Amerikaans president Donald Trump is op zijn eerste buitenlandse reis aangekomen op zijn tweede stop: Israël en Palestina. Trump benadrukte dat hij veel vertrouwen heeft in een ultieme vredesdeal en herhaalde dat Iran onmiddellijk moet stoppen 'met het opleiden en financieren van terroristen'.

Vanuit Saudi-Arabië streek de Air Force One even voor 11.30 uur Belgische tijd neer op de internationale luchthaven Ben-Gurion in Tel Aviv. Trump en Netanyahu hebben er alvast zin in: 'DIt is een zeldzame kans op vrede. Ik heb tijdens de reis nieuwe inzichten en hoopvolle signalen gekregen', aldus Trump. 'Ik hoop dat dit bezoek van Trump een historische mijlpaal wordt op weg naar vrede', benadrukte Netanyahu in een welkomstspeech. 

Trump nam even later opnieuw Iran in het vizier. 'De Verenigde Staten en Israël spreken met één stem: Iran mag nooit - never, ever - toegestaan worden om nucleaire wapens te bezitten en moet onmiddellijk ophouden met het sponseren, opleiden en bewapenen van terroristen en milities', aldus Trump in een ontmoeting met de Israëlische president Rivlin. 

De Amerikaanse president benadrukte dat hij zich gesteund voelt door veel verschillende moslimlanden. 'Velen hebben al hun hulp aangeboden om het terrorisme en radicalisering te stoppen. Er is een groeiend besef onder jullie Arabische buurlanden dat ze dezelfde vijand hebben als jullie', zei hij aan de Israëlische president.

In de namiddag begeeft het Amerikaanse staatshoofd zich naar de Klaagmuur. Een privé-ontmoeting met premier Netanyahu en een diner in de aanwezigheid van hun echtgenotes zijn ook gepland. Dinsdag ziet hij in Bethlehem de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

Vrede in het Midden-Oosten

De verwachtingen zijn hoog na recente uitspraken van de Amerikaanse president. ‘Mijn leven lang heb ik gehoord dat het moeilijkst te bereiken akkoord dat tussen Israëli’s en Palestijnen is. Laten we zien hoe wij deze bewering kunnen ontkrachten.’ Donald Trump klonk wel erg zelfzeker toen hij verklaarde dat hij ‘absoluut geen reden’ zag waarom er geen vrede zou komen tussen Palestina en Israël.

Die vrede smeden in het Midden-Oosten: het was een taak die hij had toevertrouwd aan zijn schoonzoon Jared Kushner. Net als de hervorming van de overheid en van justitie en het herstellen van de goede relaties met Mexico, China en de gehele moslimwereld. Nogal veel voor één man, dus gaat de chef zelf sleutelen aan Israël en Palestina.

Kan Trump dus met zijn talenten als onderhandelaar een van ’s werelds koppigste knopen ontwarren in de ‘ultieme deal’? Voorlopig is het koffiedik kijken. Er is echter één probleem: de Israëli’s zijn slechtgezind omdat Trump, toen hij informatie deelde met de Russen, een Israëlische geheimagent ontblootte.

Amerikaanse ambassade

Een ander vraagteken: wordt er de komende dagen iets gezegd over een eventuele verhuis van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem? Dat idee is uiterst controversieel, omdat zowel de Israëli’s als de Palestijnen Jeruzalem opeisen als hun hoofdstad. Maar het is niet erg waarschijnlijk dat Trump die verhuizing nu doorvoert.

Israël hoopt alleszins op betere relaties met de VS, nu Trump daar aan het roer is. ‘De Israëlische premier staat nu wél sterker om iets van Trump te eisen. Bijvoorbeeld dat hij de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verhuist’, aldus voormalig CIA-topman Paul Pillar aan De Standaard.