CD&V mijdt publieke verklaringen over zonevreemde bossen
Vlaams parlementslid Michel Doomst (CD&V). Foto: BELGA
De Vlaamse CD&V’ers verwachten een signaal van regeringsleider Geert Bourgeois (N-VA) na zijn eenzijdige communicatie over de zonevreemde bossen. De partij zat maandag bijeen over het heikele thema.

Een donderslag(je) bij heldere hemel, afgelopen vrijdag: Geert Bourgeois (N-VA) laat bij monde van zijn woordvoerster weten dat de boskaart van Joke Schauvliege (CD&V) wordt ingetrokken. Die intussen beruchte kaart had de hele week voor onrust gezorgd bij eigenaars van bouwgronden. Bourgeois vond het tijd voor een signaal, maar dat werd maar lauwtjes onthaald door coalitiepartijen CD&V en Open VLD.

Vooral Bourgeois’ manier van aanpakken - ’s mans communicatie, zeg maar - kon op weinig begrip rekenen. ‘Hopelijk was dit eenmalig’, zei Hilde Crevits (CD&V) in de De zevende dag en ook Bart Tommelein (Open VLD) vond dat de heisa te vermijden was. Bourgeois zelf verdedigde zich door te zeggen dat de kwestie volgens hem een ‘chefsache’ geworden was en dat de coalitiepartners wel degelijk op de hoogte waren.

Hoogst deloyaal

Toch zit CD&V maandag samen over hoe de partij zal reageren op het manoeuvre, dat als hoogst deloyaal wordt aangevoeld. De ministers hullen zich voorlopig in stilzwijgen, maar de Vlaamse fractie wil dit niet blauw-blauw laten. ‘We verwachten zeker een signaal’, zegt klimaatspecialist Robrecht Bothuyne. Of hij een goedmakertje wil van de coalitiepartner? ‘We zijn ons lijstje al aan het opstellen’, antwoordt hij met een glimlach.

Vlaams parlementslid Michel Doomst wacht nog steeds op een duidelijke uitleg van Bourgeois. ‘Tijdens het actualiteitsdebat in het parlement moet hij woensdag publiekelijk uiteen zetten hoe dit in zijn werk is gegaan. Bourgeois stelt zich veel te veel als boswachter op en wij komen als stroper uit dit verhaal’, aldus Doomst.

Bourgeois zelf keek in De ochtend op Radio 1 alvast vooruit. Volgens de regeringsleider is het nu zaak om snel nieuwe stappen te zetten, liefst al deze week. ‘Het besluit moet worden ingetrokken of opgeheven, we moeten de kaart intrekken en het openbare onderzoek stopzetten.’ Vervolgens kan werk gemaakt worden van een nieuwe boskaart.

CD&V houdt zaak intern

Na afloop van het partijbureau leek de toon gemilderd bij CD&V. Of men leek er toch alleszins voor gekozen te hebben het dossier subtieler aan te pakken.Er worden geen publieke verklaringen meer afgelegd over het heikele thema, klonk het.