Trump over ontslag ‘mafkees’ Comey: ‘Nam grote druk weg’
Foto: AFP

De Amerikaanse president zou eerder deze maand aan Russische functionarissen gezegd hebben dat het ontslaan van FBI-directeur James Comey ‘grote druk’ van zijn schouders nam. Dat meldt de krant The New York Times.

‘Ik ontsloeg juist het hoofd van de FBI. Hij was gek, een echte mafkees.’ Dat zou Donald Trump na James Comeys ontslag volgens het gezaghebbende The New York Times gezegd hebben aan Russische functionarissen in het Witte Huis. De krant baseert zich daarvoor op een document dat de ontmoeting samenvat en dat aan de krant door een ‘Amerikaanse functionaris’ werd voorgelezen.

‘Ik voelde grote druk omwille van Rusland. Die is nu weggenomen.’ Comey was immers de man die het onderzoek leidde naar mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Nog volgens de The New York Times heeft Trump daaraan toegevoegd ‘geen voorwerp van onderzoek’ te zijn.

Volgens nieuwszender CNN gaat het om de ontmoeting die Trump de dag na het ontslag van Comey op het Witte Huis had met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en de Russische ambassadeur in Washington Sergej Kisljak.

Woordvoerder Sean Spicer heeft het artikel van de krant niet weggewuifd, zeggen CNN en de krant ook. Spicer zei volgens hen in een verklaring dat Comey door 'drukdoenerij en politiseren van het onderzoek naar daden die Moskou heeft gesteld, onnodige druk op het vermogen van de president heeft gelegd om diplomatie met Rusland te bedrijven' omtrent kwesties als Syrië, Oekraïne en Islamitische Staat.