Waals parlement komt vervroegd samen over Nethys
Waals parlementsvoorzitter André Antoine Foto: Belga

Het Waals parlement komt maandagmorgen uitzonderlijk plenair samen om zich te buigen over de burgerlijke klacht die Nethys, tegen vijf parlementsleden heeft ingediend. De vergadering gaat al om 08.30 uur van start, met een mededeling van Waals parlementsvoorzitter André Antoine.

Publifin en Nethys staan centraal in een onderzoekscommissie. Die ging van start nadat bekendraakte dat bij de intercommunale riante vergoedingen werden uitgekeerd zonder dat daar significante prestaties tegenover stonden. Vorige week leverde de onderzoekscommissie al een bijzonder kritisch tussentijds rapport af.

Nethys besliste een klacht in te dienen tegen vijf leden van de onderzoekscommissie en vordert 50.000 euro schadevergoeding. Hun verklaringen zouden de fundamentele rechten en het sociaal imago van het bedrijf hebben geschaad. De eerste zitting voor de correctionele rechtbank van Namen staat voor dinsdagmorgen geprogrammeerd.

Dat verklaart meteen de timing van de plenaire vergadering maandagmorgen. Normaliter komt het voltallige parlement een woensdag op twee samen.