Telemans wist tijdens de herdenking van de aanslagen van 22 maart 2016 snel een foto te nemen van Jean-Claude Juncker en premier Charles Michel, die elkaar innig omhelzen. Voor de jury van de Nikon Press Photo Awards gaf het beeld van Telemans het best de gevoelens van na de aanslagen weer: ‘De foto’s van de ravage en van de slachtoffers van de aanslagen spreken voor zich. Dieter Telemans slaagt er hier in de veel moeilijker te capteren ontreddering op politiek niveau te vatten.’

‘We waren gefascineerd door de emotie van deze innige omhelzing, in het geniep vastgelegd door de fotograaf. Dit spontaan gebaar staat symbool voor de hoop dat er menselijk begrip kan bestaan buiten de politieke spanningen en dat dit de basis kan leggen voor een betere toekomst’, besloot de jury.

Eeuwig vraagteken

Met het portret van Belgisch oud-politicus Bernard Wesphael, wist fotograaf Károly Effenberger echter de hoofdprijs in de wacht te slepen.

De Standaard-fotograaf kaapt prijs weg met ‘ontredderde’ foto na aanslagen Brussel
Foto: Károly Effenberger

‘Bernard Wesphael werd vrijgesproken van doodslag op zijn vrouw, maar de twijfel zal altijd blijven. Is hij een man met een geheim of niet? Dader of medeslachtoffer? Dit technisch uitmuntende portret is een eeuwig vraagteken’, aldus Jan Desloover, jurylid en chef foto van De Standaard.

Klik bovenaan op de foto's om meer winnende beelden van de wedstrijd te zien.