De Block betaalt aidsremmer terug voor homo’s
Foto: BSIP

Vanaf 1 juni zal de regering de aidsremmer Truvada ook terugbetalen aan wie niet besmet is met hiv. ‘Zo kunnen we heel wat nieuwe besmettingen voorkomen’, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Voor 2017 trekt De Block daarvoor 1 miljoen euro uit, schrijft Het Laatste Nieuws. Holebikoepel çavaria juicht de maatregel toe.

Momenteel heeft enkel wie al besmet is recht op terugbetaling. In de toekomst zal ook iemand die een verhoogd risico loopt, het middel preventief terugbetaald krijgen. Voornaamste risicogroep: homoseksuele mannen. Uit onderzoek blijkt dat de kans op besmetting voor een homo 1 op 20 bedraagt, terwijl dat bij hetero’s 1 op 5.000 is. Elke dag een pilletje Truvada slikken (of een dubbele dosis voor en één pil na een vrijpartij - daarom ook ‘morning-afterpil voor homo’s’ genoemd) kan besmetting voorkomen.

Cavaria, de koepel van holebi- en transgenderverenigingen, juicht de beslissing van De Block toe. ‘We waren vorig jaar al heel blij toen Truvada mocht voorgeschreven worden in ons land, maar de terugbetaling is eigenlijk essentieel’, zegt woordvoerder Jeroen Borghs. ‘Anders is het gewoon te duur.’

De verwachting is dat door de terugbetaling van Truvada tussen nu en 2023 zo’n 3.200 hiv-infecties vermeden worden.