Brussels cohousingproject kan rekenen op Lionel Jadot
Foto: Xavier Portela

Cohousing zit in de lift. De Brusselse start-up Cohabs - dat op verschillende plaatsen in de hoofdstad huizen inricht voor singles, afgestudeerden en anderen die zich (nog) niet willen settelen - kan rekenen op de bekende interieurarchitect Lionel Jadot om zijn woningen in te richten.

Wie langere tijd in onze hoofdstad wil verblijven zonder meteen gebonden te zijn aan een huurcontract, doet er goed aan om het Brusselse cohousingproject Cohabs eens op te zoeken, dat vorig jaar werd gelanceerd.

Zij richten zich vooral op jongeren tussen 22 en 30 jaar oud, die net hun diploma op zak hebben en hun eerste stappen zetten in het actieve leven. Ze hebben nog geen gezin gesticht, maar willen ook niet graag alleen leven. Een kamer huren kan al vanaf 580 euro per maand.

Na woningen in Elsene, Schaarbeek en de Europawijk, opende Cohabs vorige maand een nieuwe vestiging aan de Kruidtuin, met zestien kamers, negen badkamers, een sportzaal, ontspanningsruimte en bioscoopzaal. De inrichting werd overgelaten aan de Brusselse interieurarchitect Lionel Jadot, die onder meer het Jam-hotel in de hoofdstad verschillende designprijzen bezorgde.

Brussels cohousingproject kan rekenen op Lionel Jadot
Brussels cohousingproject kan rekenen op Lionel Jadot

‘De grootste uitdaging was om de ruimte tegen een schappelijke prijs te bemeubelen, zonder daarom een beroep te doen op Ikea’, aldus Jadot. Ik houd ervan om spullen een andere functie te geven, te recycleren, verder te gaan dan scenografie alleen, verhalen uit te vinden om levensruimte te creëren.’

In samenwerking met Rotor DC, een firma gespecialiseerd in het ontmantelen van kantoorgebouwen, recupereert Jadot elementen als tegelvloeren, lavabo’s, kranen, vloerbekleding enzovoort, en blaast deze vervolgens nieuw leven in. De designer combineert meubels die hij op de kop getikt heeft bij Spullenhulp met eigen creaties. ‘We wilden sympathieke, sexy ruimten, anders dan wat je elders ziet.’

Straks volgen nog woningen op verschillende andere toplocaties in Brussel, zoals het Jubelpark en Sint-Gillis, en de initiatiefnemers hopen hun concept in de toekomst ook uit te breiden naar Portugal en andere Europese landen.