Oude Ikea-meubels zijn misschien klein fortuin waard
Foto: rr
In Ikea kun je heel wat meubels op de kop tikken voor wel heel zachte prijsjes. Maar de meubels die de keten uitbracht in de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig vliegen op veilingsites momenteel voor fortuinen de deur uit. Met wat geluk heb je misschien wel een van de vintage ontwerpen op zolder staan.

Een paar zeteltjes van Ikea, die werden uitgebracht in het oprichtingsjaar 1943, veranderde onlangs van eigenaar voor 58.000 euro. Meteen het bewijs dat vintage meubels van de Zweedse wereldspeler momenteel gegeerd zijn. Scandinavisch design is al enkele jaren trending, maar nu is er dus ook herwonnen aandacht voor wat Ikea in de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig uitbracht.

Vaak gaat het om ontwerpen die bedacht werden door designers die wereldwijd klinkende namen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Deen Verner Panton, van de gelijknamige Panton Chair, die voor Ikea een opvallende stoel ontwierp. Toen die werd uitgebracht in 1993 kostte die in de winkel zeventig euro, nu tel je er snel meer dan 800 euro voor neer. Sofa's uit de jaren vijftig brengen vandaag de dag tien keer zoveel in het laatje.

Beter gemaakt

Dat alles blijkt uit cijfers van Barnebys, een online zoekmachine die gegevens en verkoopcijfers van 2.000 veilinghuizen wereldwijd bijhoudt. 'De vraag naar vintage meubels van Ikea is groter dan ooit', zegt Pontus Silfverstolpe, mede-oprichter van Barnebys. 'Het laatste jaar vond er een geweldige explosie plaats. In tegenstelling tot heel wat van hun hedendaagse items, werden de vroegere Ikea-producten heel goed gemaakt en doorstonden ze zo de tand des tijds.'