'Vrouwenhaat en homofobie aan de basis van geruchten over mijn liefdesleven'
Foto: EPA
De nieuwe Franse president Emmanuel Macron brengt twee zaken aan het licht die volgens hem aan de basis liggen van de geruchten over zijn liefdesleven: homofobie en vrouwenhaat. 'Als mijn vrouw twintig jaar jonger was dan ik zou niemand zich vragen stellen bij de oprechtheid van onze relatie,' aldus de president in een interview met Le Parisien.

Al van in het begin van zijn campagne wordt Emmanuel Macron, intussen president van de Franse republiek, geteisterd door geruchten over zijn liefdesleven. Hij zou homoseksueel zijn, of een gigolo, want niets anders zou verklaren waarom hij getrouwd is met Brigitte, een vrouw die vierentwintig jaar ouder is.

Volgens Macron is die manier van denken een gevolg van misogynie en homofobie. In zijn ogen berusten dergelijke speculaties op een 'traditioneel, vastgeroest' maatschappijbeeld. Macron benadrukt daarom zijn afschuw voor 'ongebreidelde homofobie' wanneer mensen hem als homoseksueel bestempelen 'alsof dat een schande of een verborgen ziekte' is. Wat betreft de mensen die de geruchten als waar aannemen: zij hebben volgens Macron naast een probleem met homoseksualiteit simpelweg geen voeling met de realiteit. 

'Was ik twintig jaar ouder geweest dan mijn vrouw, zou niemand ook maar een seconde gedacht hebben dat ik haar intieme partner niet kan zijn. Maar omdat Brigitte vierentwintig jaar ouder is dan ik, zeggen heel wat mensen: "Die relatie is niet houdbaar, dat is onmogelijk".' Niet alleen zijn de geruchten 'verwarrend' voor Macrons directe omgeving, ze getuigen volgens de president ook van een gebrek aan civilisatie in de huidige politiek. 

'Een homo kan nooit president worden' 

Eind april stelde een journalist Macron de vraag waarom hij openlijk reageert op geruchten, als ze toch niet waar zijn. Als antwoord gaf Macron een anekdote: 'De kapster van één van mijn medewerksters zei haar laatst dat ik nooit president zou kunnen worden,' zei hij. 'Dat omdat zij dacht dat ik homoseksueel was,' zei hij. 'Het is echt geen probleem als je homoseksueel bent,' eindigt de president.