Nieuwe wet ‘schadelijk’ voor psychiatrische patiënt
Foto: Hollandse Hoogte
Na amper een maand ligt de nieuwe wet op gedwongen opnames al onder vuur in de eigen sector. ‘Onhaalbaar in de praktijk en ze schendt de privacy van patiënten.’

Vier jaar geleden verdronk een moeder haar vierjarig zoontje in bad, amper vier uur nadat ze ontslagen was uit een psychiatrische instelling. Ze was daar onder dwang opgenomen op bevel van de vrederechter. De familie noch de echtgenoot was ervan op de hoogte gebracht dat ze de instelling had verlaten.

Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter diende toen een wetsvoorstel in dat de vrederechter verplicht een aantal personen uit de dichte familie van de zieke vooraf te informeren, niet alleen over ontslag uit de instelling, maar ook als de zieke de instelling voor een korte tijd mag verlaten.

Maar amper een maand nadat de wet in voege is getreden, slaan psychiater Geert Dom, voorzitter van de Belgische beroepsvereniging voor psychiaters, en vrederechter Dirk Scheers alarm met een opiniestuk in deze krant. Volgens hen veroorzaakt de wet een ‘buitensporige administratieve belasting’ en schendt ze erg vaak ook onnodig de privacy van patiënten.

Zo vraagt het erg veel tijd om alle personen te informeren – en dat moet telkens opnieuw gebeuren als de patiënt de instelling verlaat. Tegelijk verliest de patiënt autonomie en medezeggenschap. De informatie kan ook makkelijk misbruikt worden, in vechtscheidingen bijvoorbeeld.

Volgens Dom zijn er bij sommige patiënten inderdaad veiligheidsrisico’s voor familieleden, maar schiet deze wet met een kanon op een mug. ‘Iedereen wordt mee in bad getrokken, ook de overgrote meerderheid van patiënten die geen gevaar vormen’, zegt Dom. ‘Zo lijden mensen onnodige schade.’ Dom wil de wet laten aanpassen zodat het aantal mensen dat wordt geïnformeerd beperkter blijft, de patiënt meer inspraak krijgt en zijn autonomie en privacy gerespecteerd zijn.

Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter blijft haar wet verdedigen. ‘De familie op de hoogte brengen als opname van een psychiatrische patiënt eindigt, is dat nu echt te veel gevraagd?’, vraagt ze zich af. ‘Deze wet is bedoeld om mensen te beschermen, ook minderjarige kinderen. Beperkte administratie weegt nooit op tegen het leven van een kind.’

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verdedigde onlangs de wet na een parlementaire vraag. Volgens hem blijft de administratieve last in vele gevallen beperkt en mogen er geen medische gegevens aan de familie worden gemeld.’