De Franse ex-premier Manuel Valls ‘voldoet op dit moment niet aan de voorwaarden’ om de overstap te maken naar de politieke beweging van Emmanuel Macron, zo heeft het kamp van de pas verkozen president laten weten. De PS heeft intussen de procedure gestart om Valls uit de partij te zetten.

Valls sprak dinsdag zijn ambitie uit om zich bij de parlementsverkiezingen van volgende maand kandidaat te stellen voor La République En Marche in het kiesdistrict Essonne. Maar Macron verwelkomt de kandidatuur van Valls niet meteen met open armen.

‘Valls voldoet tot op heden niet aan de criteria om zijn toetreding goed te keuren’, zei Jean-Paul Delevoye, die de commissie voorzit die de kandidatenlijst van de nieuwe partij La République en Marche samenstelt, op de Franse radiozender Europe 1.

‘We hadden op voorhand al een kandidaat aangeduid voor het district Essonne’, herhaalde Delevoye, die eveneens benadrukt dat het niet de bedoeling is om politici ‘te recycleren’.

Ook niet meer welkom bij PS

Valls was bij de afgelopen presidentsverkiezingen nog kandidaat voor de Parti Socialiste, maar daar moest hij het afleggen tegen Benoît Hamon. Bij de eerste stemronde van de presidentsverkiezingen had Valls wel al zijn steun uitgesproken voor Macron, en dus niet Hamon.

Terugkeren naar zijn oude partij zit er alleszins ook niet meer in. De PS heeft intussen een uitsluitingsprocedure ingeleid, zo heeft partijsecretaris Jean-Christophe Cambadélis laten weten.

La République en Marche zou donderdag bekendmaken wie op de lijst zal staan voor de parlementsverkiezingen.