Wordt Ancienne Belgique binnenkort Oud België?
De Madeleinezaal in Brussel Foto: Eric Danhier / EDanhier

Moet de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique zich binnenkort ook in de markt gaan zetten als Oud België? Het lijkt vergezocht, maar een oordeel van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht maakt duidelijk dat zo’n scenario niet onrealistisch is.

De Vaste Commissie voor Taaltoezicht besliste immers dat concert- en evenementenzaal ‘La Madeleine’ zich ook onder haar Nederlandse naam moet presenteren. Dat schrijft Bruzz.be.

De beslissing is een gevolg van een klacht van Brussels gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA). Die vond het niet kunnen dat de naam ‘Magdalenazaal’ de doorstart van de concertzaal na de overname door Brussels Expo in 2016 niet overleefde.

‘Plaatselijke Brusselse diensten moeten de berichten en mededelingen die voor het publiek bestemd zijn, in het Nederlands en in het Frans stellen’, aldus de Commissie in een brief aan de Stad Brussel. ‘De Magdalenazaal dient met haar Nederlandstalige benaming vermeld te worden in de Nederlandstalige teksten die op de websites van de Stad Brussel en Brussels Expo worden geplaatst.’

Ook de url van de website en het logo van de zaal, waarin enkel de Franstalige naam wordt gebruikt, kunnen volgens de Vaste Commissie voor Taaltoezicht niet door de beugel.

De bevoegde schepen Philippe Close (PS) lijkt echter niet geneigd om snel te gaan inbinden. ‘De Vlaamse Gemeenschap heeft eveneens de naam ‘Ancienne Belgique’ in plaats van ‘Oud België’ gekozen. Bovendien is de website van de concertzaal perfect tweetalig, en verloopt de officiële communicatie van de zaal vlekkeloos in beide landstalen.’