Na acht jaar pauze spuit er opnieuw water uit de grote fontein op de Brusselse Kunstberg. De fontein aan de voet van de trappen die naar de Koudenberg leiden werd in de jaren ‘50 ontworpen door Roger Jacob en had nood aan een grondige renovatie.

Vicepremier en minister bevoegd voor de Regie der Gebouwen Jan Jambon (N-VA) heeft dinsdag de gerenoveerde grote fontein op de Brusselse Kunstberg opnieuw in werking gesteld. De renovatie van de fontein, die sinds 2009 niet meer in gebruik was, koste 473.500 euro.

De fontein werd volledig ontmanteld voor de renovatie. De blauwe steen werd waar mogelijk hergebruikt of vervangen met nieuwe Belgische natuursteen.

Graffiti

Het bestaande beeldhouwwerk met de vissen en de schelpen rond de spuiters werd behouden. Het waterbassin kreeg een nieuwe waterafdichting en ook de ondergrondse kanalisaties, de sproeikoppen en de volledige technische installatie werden vernieuwd. Na de werken kreeg de fontein nog een behandeling tegen graffiti en de lichten werden vervangen door ledlampen.

De grote fontein neemt een centrale plaats in op de Kunstberg, die een belangrijke verbinding vormt tussen de boven- en benedenstad voor veel pendelaars en toeristen. ‘De renovatie is geen groots project, maar het is toch iets dat Brussel opnieuw aantrekkelijker maakt en hopelijk meer mensen aantrekt’, vertelt vicepremier Jambon.

De fontein zal van maart tot oktober operationeel zijn. Samen met de dienst Leefmilieu staat de Regie der Gebouwen in voor de dagelijkse werking ervan.