Bestel een leraar bij... KBC
Foto: An Nelissen

KBC wil Vlaamse middelbare scholen gratis een leraar ter beschikking stellen om hen wegwijs te maken in de financiële wereld. Gratis én zonder commerciële bijbedoelingen, aldus de bank.

De financiële geletterdheid van de gemiddelde Belg is matig tot ondermaats. Het gros van de Belgen weet (te) weinig over geldzaken en beleggingen. KBC wil daar naar eigen zeggen iets aan doen.

De bankreus ontwikkelde een opmerkelijk initiatief om de financiële kennis, vooral bij jongeren, verder te verbeteren. Via Get-a-Teacher krijgen scholen namelijk voor het eerst de mogelijkheid om een lesgever te ‘bestellen’ bij KBC. Die lesgever is een KBC-medewerker die daarvoor werd gescreend en geselecteerd.

Vrijblijvend en niet commercieel

Let wel, het aanbod van is volgens de bank ‘gratis en compleet vrijblijvend voor KBC-klanten én niet-klanten’ en ‘gescheiden van de commerciële communicatie van KBC’. In de lespakketten komen geen KBC-logo’s voor, noch worden KBC-producten of -diensten genoemd, laat staan gepromoot.

Toch zal het initiatief ongetwijfeld voor discussie zorgen. Als scholen op het aanbod ingaan, zou het namelijk voor het eerst zijn dat een financiële instelling op die manier in de klas les komt geven.

Sparen voor een doel

KBC is wel niet de eerste financiële instelling die initiatief neemt om de financiële ongeletterdheid in ons land te verkleinen. Verzekeraar AG Insurance lanceerde enkele maanden geleden in samenwerking met de Gezinsbond en diens Franstalige tegenhanger Ligue des familles ook al een nieuwigheid: Yongo.

Het verschil met KBC is dat hier in eerste instantie ouders (en dus volwassenen) werden geviseerd. Yongo is een digitaal platform waarop ouders, grootouders en vrienden een kind kunnen helpen om voor een bepaald doel te sparen. De spaarinlagen zelf worden belegd in een tak21-spaarverzekering, een tak23-beleggingsfonds of een tak26-kapitalisatierekening.