Federaal parket en Child Focus waarschuwen voor Blue Whale Challenge
Foto: BELGAIMAGE

Er lopen in ons land meerdere onderzoeken naar tieners die zichzelf hebben verwond ten gevolge van de ‘Blue Whale Challenge’ die hen via sociale media bereikt. Dat heeft het federaal parket bevestigd.

De eerste klacht over de Blue Whale Challenge in ons land dateert van afgelopen zomer. Sindsdien volgden er nog, meestal in Franstalig België en ook twee in Kortrijk en een in Gent. Dat heeft het federaal parket bevestigd aan De Standaard.

De onderzoeken betreffen vooral jongeren, meestal meisjes, die zichzelf hebben verwond. Er zijn ook klachten over cyberpesten. Er is voorlopig nog geen bewijs van het feit dat er iemand tot zelfdoding zou zijn overgegaan. Dat is wel het doel van de ‘challenge’, die jongeren in 50 stappen uitdaagt om altijd verder te gaan - tot het einde.

Ook Child Focus is op de hoogte en vraagt ouders en leerkrachten om niet te panikeren. Woordvoerder Dirk Depover: ‘Bied jongeren een luisterend oor, zeg dat alles bespreekbaar is en maak ook duidelijk dat niemand hen kan dwingen om met dit zogenaamde spel door te gaan. En dien snel klacht in bij de lokale politie, zodat de daders gestraft kunnen worden.’

De eerste berichten over deze nieuwe ‘challenge’ kwamen uit Rusland en waren vermoedelijk fake news, zegt Depover. ‘Maar ondertussen is dit gekke verhaal wel beginnen te leven op sociale media in diverse landen. De Franse politie heeft er een nogal alarmerende communicatie over gedaan. Zo is het fenomeen ook in ons land opgedoken.’

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan telefonisch terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be.