Muziek kan kinderen verbinden
Foto: BELGA

Het West-Vlaamse project Crossing Music is door een jongerenjury uitgeroepen tot winnaar van de Koningin Mathildeprijs.

Het betreft een initiatief van enkele muziekacademies, het West-Vlaams jeugdorkest Jowest, enkele culturele centra en verenigingen. Ze willen de brug slaan naar kinderen die migrant of nieuwkomer zijn in de provincie.

Die kinderen wordt gevraagd om een kinderliedje in te sturen, dat vervolgens gearrangeerd wordt voor samenzang of waarvan nieuwe composities worden gemaakt. Het project gaat na de zomer de boer op met een heuse concerttournee. De kinderen uit de doelgroep worden daarbij betrokken.

Er waren 120 inzendingen, waaruit een expertenjury er al 23 had geselecteerd, verspreid over het hele land. Ze krijgen alle een financiële duw in de rug, samen goed voor 150.000 euro.

Body-clapping

Het Nationaal Orkest van België wil 100 kinderen en jongeren uit het onderwijstype 2 en 4 betrekken bij zijn concerten. Ze zullen hen laten meezingen, en ook leren hoe ze met body-clapping en ritmische spellen de muziekstukken kunnen begeleiden.

Het Klarafestival slaat de handen in elkaar met SOS Kinderdorpen, Fedasil, Rode Kruis, Minor Ndako, het Deeltijds Kunstonderwijs en Flagey om een structureel project op te zetten voor 200 van de 3.000 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in België. Zij krijgen de kans om een muziekinstrument aan te leren in een muziekacademie, waarbij een Belgische jongere als buddy optreedt.

Muziek kan kinderen verbinden
Foto: BELGA