FBI-vertaler huwde IS-terrorist
Dennis Cuspert en Daniela Greene. Foto: CNN

Daniela Greene, een medewerkster van de FBI, heeft de binnenlandse Amerikaanse inlichtingendienst in verlegenheid gebracht. Ze reisde in 2014 in het geheim naar Syrië om te trouwen met Denis Cuspert, een Duits kopstuk van Islamitische Staat (IS) waar ze zelf mee onderzoek naar deed.

In 2014 trok Greene naar Syrië om te trouwen met Cuspert, blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse zender CNN. Ze loog tegen de FBI over die reis. Niet verwonderlijk, want Cuspert is geen kleine vis. De Duitser - die ooit enige bekendheid verwierf als rapper Deso Dogg - maakte deel uit van de propagandamachine van IS in Syrië.

Niet alleen verscheen Cuspert - die zich ondertussen Abu Talha al-Almani liet noemen - in video’s met afgehakte hoofden, hij rekruteerde ook gewelddadige jihadisten via het internet. Cuspert verscheen zo op de radar van inlichtingendiensten kwam in twee verschillende werelddelen.

Greene leefde als kind een tijdje in Duitsland en sprak vloeiend Duits. Als vertaalster voor de FBI, met een machtiging om uiterst geheime informatie in te kijken, werd ze op het dossier van Cuspert gezet. Met drie Skype-accounts wist Greene de terrorist te vinden. Ze bracht echter maar over twee accounts verslag uit bij haar oversten.

Na hun huwelijk waarschuwde Greene Cuspert dat hij gevolgd werd. Ze leek echter al snel spijt te hebben van haar beslissing, want enkele weken na haar huwelijk vluchtte de vertaalster terug naar de VS.

Bij haar terugkeer werd Greene onmiddellijk gearresteerd. Ze verleende haar medewerking aan de autoriteiten en bekende valse verklaringen te hebben afgelegd in verband met internationaal terrorisme. Uiteindelijk kreeg de vertaalster twee jaar celstraf, waarna ze afgelopen zomer vrijkwam.