Deme is aantrekkelijkste werkgever
Veel Belgen zien het wel zitten om mee te werken aan de spectaculaire projecten van baggeraar Deme.. Foto: Katrijn Van Giel

Baggeraar Deme is voor de Belgen het meest aantrekkelijke bedrijf om voor te werken. Dat blijkt uit een jaarlijkse bevraging bij 11.000 werknemers door het uitzendbedrijf Randstad.

Elk jaar peilt Randstad naar de meest aantrekkelijke werkgevers in België. In de bevraging komen vooral (grote) bedrijven voor, maar ook overheidsinstellingen en organisaties. In 2016 kwam het farmabedrijf GSK als winnaar uit de bus. Dit jaar is dat het baggerbedrijf Deme.

Ruim de helft (51,3 procent) van de ondervraagden die het bedrijf zeggen te kennen, zou er ook willen werken. Het is al de tweede keer dat Deme de wedstrijd wint. Eerder gebeurde dat al in 2012. Concurrent Jan De Nul won al in 2009 en 2010.

Belgen boven

In de top-tien van meest aantrekkelijke werkgevers prijken zeven Belgische bedrijven. De meeste Belgen zouden dus graag voor een bedrijf ‘van eigen bodem’ werken, zegt Randstad-manager Jan Denys. Volgens Denys bestaat die voorkeur voor een werkgever uit het ‘eigen land’ ook elders in Europa. ‘Die trend is wellicht een reactie op de globalisering en de onzekerheid die daarbij hoort. Bedrijven van hier zijn bekender en wekken meer vertrouwen op.’

Globaal bekeken blijft de farmasector veruit de ideale werkomgeving voor de Belgen. Het is traditie dat bedrijven als Janssen Pharmaceutica en GSK in de top-vijf van meest aantrekkelijke werkgevers prijken. Ook dit jaar.

Pairi Daiza

Daarnaast doen ook de media het goed. Zowel de VRT als Mediahuis, uitgever van De Standaard, halen de top-tien.

De top-tien bevat twee opvallende namen uit de amusementssector. Op nummer twee scoort het dierenpark Pairi Daiza en op vijf staat Studio 100. Iets meer dan de helft van de Belgen (50,8 procent) ziet zichzelf werken voor het dierenpark uit Brugelette, dat deels in handen is van Marc Coucke.

Loon boven

De enquête leert voorts dat de Belgische werknemers opnieuw meer belang aan het loon dat ze denken te kunnen verdienen dan aan de jobzekerheid die gepaard gaat met hun keuze van favoriete werkgever.

Voor 63 procent staat het loon op de eerste plaats, met vervolgens de werksfeer (55 procent) en werkzekerheid (50 procent). Vijf jaar geleden, vlak na de zware financieel-economische crisis, was het nog omgekeerd en vernoemde 69 procent werkzekerheid als belangrijkste criterium.

‘Door de verbeterde conjunctuur voelen de werknemers zich zekerder van hun stuk’, zegt Jan Denys. ‘De kans op ontslag om economische redenen daalt en de mogelijkheden om elders een job te vinden nemen toe.’

Top-10

  1. Deme
  2. Pairi Daiza
  3. Janssen Pharmaceutica
  4. GSK
  5. Studio 100
  6. VRT
  7. Mediahuis
  8. Procter & Gamble
  9. Sabca
  10. Coca-Cola