‘Amerikaanse overheid kweekt belabberde cannabis’
Foto: REUTERS

Slecht nieuws voor wie in Amerikaanse labo’s tests met door de overheid gekweekte cannabis mag uitvoeren: de kwaliteit ervan blijkt ondermaats te zijn. De kwaliteit van de drugs in apotheken en coffeeshops is veel hoger. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Colorado achterhaald.

De overheid kweekt zelf wietplanten, waarmee het National Institute on Drug Abuse (NIDA) dan tests uitvoert. Maar het THC-gehalte, dat verantwoordelijk is voor de verdovende werking, blijkt slechts 27 procent te zijn van de marihuana die door kwekers legaal wordt aangeboden. Het gevaar bestaat dat de tests daardoor eigenlijk ook weinig realistische resultaten opleveren.

De onderzoekers denken dat het niet zozeer om een probleem bij het kweken gaat, maar bij het bewaren ervan. Ze veronderstellen dat de cannabis in slechte omstandigheden is opgeslagen, of dat er te lang gewacht wordt met ze te gebruiken. Daardoor zou de door de staat geteelde wiet eigenlijk amper lijken op wat de doorsnee consument verbruikt.

De studie is woensdag verschenen in het wetenschappelijke magazine Nature, op de vooravond van 20 april, een hoogdag voor wietgebruikers. ‘420’ is een getal dat verwijst naar een traditie om vanaf 4.20 uur ’s namiddags een joint op te steken. Op 20 april, volgens de Amerikaanse notering 4.20, gebeurt dat bij wijze van viering vaak in het openbaar, ook in staten waar dat niet legaal is. Volgens de onderzoekers is de datum van de publicatie echter louter toeval.