Veiligheidsraad veroordeelt Noord-Koreaanse rakettest
Dit weekend paradeerde het Noord-Koreaanse leger nog met raketten door de straten van de hoofdstad Foto: AFP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag de jongste Noord-Koreaanse rakettest toch krachtig veroordeeld. Bovendien dreigt de organisatie met nieuwe sancties. Rusland zag af van een veto tegen de veroordeling.

Na een compromis met Rusland nam de V-raad unaniem een resolutie aan die het ‘in hoge mate destabiliserend gedrag’ van Pyongyang veroordeelt. De VN roepen Noord-Korea op ‘geen andere atoomtests meer uit te voeren’.

‘De onwettige (nucleaire en ballistische) raketactiviteiten van Noord-Korea doen de spanning in de regio en daarbuiten aanzienlijk stijgen’, zo luidt het.

Opdat het communistische regime zijn bewapeningsprogramma’s zou opgeven, dreigt de Veiligheidsraad met ‘omvangrijke maatregelen, met inbegrip van sancties’. De tekst gewaagt expliciet van ‘sancties’ nadat in eerdere versies enkel sprake was van ‘bijkomende maatregelen’.

De tekst kreeg unaniem instemming nadat Rusland had verkregen dat de resolutie de noodzaak van een oplossing ‘via dialoog’ benadrukt. Daardoor kwam het nu pas tot een eensgezinde veroordeling, terwijl de rakettest al van dit weekend dateert.

Uit videobeelden blijkt ondertussen dat Rusland net als China troepen en materiaal naar de Russische grens met Noord-Korea gestuurd. In de buurt van Vladivostok is er een grensovergang van enkele kilometers tussen beide landen.