Spaanse meesterfotografe is eindelijk geïdentificeerd
Caturla legde onder andere dit circustafereel vast Foto: Milagros Caturla

3,5 dollar betaalde Tom Sponheim op een rommelmarkt in Barcelona voor een doos ontwikkelde fotonegatieven. Toen hij ze bij zijn thuiskomst in detail bestudeerde, overtroffen de beelden zijn verwachtingen. Nu krijgt de fotografe postuum hulde, met een expo in haar thuisstad.

Verzamelaar Sponheim vond de negatieven in een paar enveloppen op de Els Encants markt, toen hij in 2001 naar de Spaanse stad trok. De foto’s gaven een uniek beeld van het leven in de stad in de jaren ‘60, toen dictator Franco nog de plak zwaaide.

Maar één ding zat Sponheim dwars: hij had er geen idee van wie de foto’s had gemaakt. Daarom lanceerde hij in 2012 de facebookgroep ‘Las Fotos Perdidas de Barcelona’, waarop hij een deel van de beelden publiceerde.

Spaanse meesterfotografe is eindelijk geïdentificeerd
Foto: Milagros Caturla

Meisjesschool

De Spaanse fotografe Begoña Fernández Díaz beet daardoor zich ook vast in de zaak. Veel beelden leken op een meisjesschool gemaakt. Doordat het onderwijs toen nog strikt gescheiden was, leek het waarschijnlijk dat de foto’s dus ook door een vrouw waren genomen.

Spaanse meesterfotografe is eindelijk geïdentificeerd
Milagros Caturla Foto: rr

Ze slaagde erin de school te identificeren, en ontdekte met hulp van een fotografievereniging tot haar vreugde dat een van de foto’s die Sponheim publiceerde al eerder in de prijzen was gevallen, bij een lokale wedstrijd. Daarmee was dan ook de naam van de fotografe bekend: Milagros Caturla, een leerkrachte.

Expo

Caturla heeft de hernieuwde belangstelling voor haar werk niet meer mogen meemaken. Ze overleed in 2008 in Barcelona. Ze was niet getrouwd, maar Sponheim kon wel familieleden contacteren. Maar de kans is groot dat een groot deel van haar werk wel verloren is gegaan.

De ontdekking zorgt er nu wel voor dat ze postuum wel opeens veel aandacht geniet. Zo vindt er in het kader van de expo Revela*t voor het eerst een tentoonstelling van haar werk plaats in haar eigen stad.

Vivian Maier

Doordat het werk van Caturla pas postuum bekend is geworden, wordt ze nu al ‘de Spaanse Vivian Maier’ genoemd. Zij leefde een onopvallend bestaan als nanny, maar na haar overlijden werd bij thuis een schat aan straatfoto’s uit Chicago en New York aangetroffen.