Nieuwe Lego-pretparken sturen volwassen fans weg: ‘Hoe belachelijk is dit?’
Foto: rr

De gigantische indoorpretparken van Lego openen wereldwijd een voor een de deuren. Al gaan die deuren sneller open voor kinderen dan voor meerderjarigen. ‘Dit is het toppunt van discriminatie.’

Het was een tot in de puntjes uitgewerkt openingsevenement dat duizenden grote en kleine fans lokte: in Melbourne werd met heel wat acteurs, speelgoed en lintjesgeknip het nagelnieuwe Lego Discovery Centre geopend. Het overdekte pretpark, dat met ongeveer anderhalf miljoen blokjes van Lego helemaal aan het thema is gewijd, is een van de reeks attractieparken die het bedrijf wereldwijd ‘uitstrooit’.

Stilletjes afdruipen

Al liepen de opening van het park en de eerste dagen waarop bezoekers de wondere wereld van Lego konden ontdekken iets minder vlekkeloos dan de organisatie had gehoopt. Eén van de belangrijkste huisregels van Lego is dat het park vooral voor kinderen tot en met 17 jaar is gebouwd. Wie als volwassene binnen wil geraken, moet dan ook een kind bij zich hebben en wordt louter als noodzakelijke ‘begeleiding’ bestempeld.

Maar niet iedereen die van Lego houdt, brengt automatisch kinderen mee. Voor een klein leger aan meerderjarige Lego-fans zat er de afgelopen dagen dan ook niets anders op dan stilletjes af te druipen.

 

 

‘Hoe belachelijk is dit: op Lego-fan zijn staat toch geen leeftijd?’, klonk het al snel op Facebook en Twitter. Ook het feit dat het pretpark volwassenen die een jaarabonnement willen nemen, niet op voorhand inlicht over de belangrijke huisregel, stuit tegen de borst.

Enkele volwassen fans dreigen er inmiddels mee om een klacht neer te leggen tegen Lego voor discriminatie. De organisatie reageerde vrijwel onmiddellijk maar zal de regel naar eigen zeggen niet meer veranderen: ‘Ons park en de attracties zijn voornamelijk gericht op kinderen. Eén keer per maand krijgen volwassen bezoekers overigens de kans om tussen 19 en 21 uur ’s avonds toch zonder kinderen het park te ontdekken. Van discriminatie spreken, is dan ook wat vreemd.’

Lego Discovery Centre in Nederland

Het dichtstbijzijnde Lego-atractiepark voor Belgen zal over twee jaar de deuren openen in het Nederlandse Scheveningen, waar ze vanaf de meivakantie op minstens 350.000 bezoekers per jaar hopen. En omdat een gewaarschuwd man er twee waard is: ook in Nederland zal de ‘geen adults only’-regel van toepassing zijn.