Clo-Clo met ballen
Archiefbeeld Foto: Koen Bauters

Zij die gehoopt hadden dat Stijn Meuris na zijn vijftigste wel zou bedaren, moeten we teleurstellen.

Op zijn recente album Vigilant schreeuwt de Limburgse zanger/conferencier (zie ook zijn zaalconference Tirade) met onverminderd enthousiasme zijn onmacht en onvrede uit over de huidige ‘haatschappij’, waarin ‘oud links’ zich druk maakt over de stand van het land en over hun landgoed in Toscane. Ja, met die song over grijze dames op de drukke Dageraadplaats had Meuris de AB Club mee, ook al bestond die dan hoofdzakelijk uit mannen.

Rake typeringen, scherpe observaties, donderwolken van woorden: ze bevolken de Meuris-lyrics al decennialang. Rond de nieuwe songs werd een doordacht web geweven van ouder werk, waarin de meer contemplatieve songs uit het Noordkaap- en Monza-repertoire de bovenhand kregen. Geen luchtig ‘Druk in Leuven’ als afsluiter, wél een beladen ‘Omerta’, ondersteund door een baslijn vetter dan het gelkapsel van gitarist Dave Hubrechts. Grappig was Meuris’ repliek op de roep om ‘Wat is kunst’ van een enkeling uit het publiek: ‘Dat weet ik niet, jong.’

Programma ‘96

Ondanks de maatschappijkritiek die met flinke geuten uit songs als ‘Het is maar een woord’ (over religieus fundamentalisme) en ‘In de rij voor soep’ (over armoede en ongelijkheid) spoot, werd dit geen loodzware concertavond. Met dank aan die uitgekiende setlist. De single ‘Bimbo van het jaar’ was disco op zijn Meuris: Clo-Clo maar dan met ballen.

Meuris deinsde er ook niet voor terug om zijn publiek te pleasen met klassiekers. In ‘Panamarenko’ werd de leus ‘Geef nooit op!’ in de zaal luid meegebruld. Het oe-oe-oe-koortje in ‘Van God los’ mondde uit in het oe-oe-oe-koortje van Princes ‘Purple rain’. En voor ‘Ik hou van u’ haalde Stijn Meuris een megafoon boven, waarmee hij zich vervolgens in het publiek begaf. Wat paste de dik twintig jaar oude tekst van Noordkaaps ‘Programma ‘96’ trouwens perfect bij de huidige tijdgeest, waarin populisme hoogtij viert: ‘Iedere man bier / iedere vrouw een kind / ieder kind ijskreem’. Doe ons nog maar een bolletje bimbo.