De Verenigde Staten hebben de ‘moeder van alle bommen’ - meer dan 10.000 kilo zwaar - gedropt boven Afghanistan in de strijd tegen Islamitische Staat. Dat bevestigt het Pentagon.

Het Amerikaanse leger dropte donderdagavond de grootste niet-nucleaire bom in het wapenarsenaal op een tunnelcomplex van terreurgroep Islamitische Staat. De bom werd gedropt in de provincie Nangarhar. Deze bom is een van de krachtigste en meest vernietigende conventionele bommen ter wereld. De bom werd getest in 2003 maar werd nog nooit eerder gebruikt in een oorlog. 

'We hebben het gemunt op een tunnel- en grottencomplex dat de strijders van IS gebruikten om zich ongezien te verplaatsen', verduidelijkte Sean Spicer, de persverantwoordelijke van het Witte Huis. 'Dit is de juiste munitie om deze obstakels weg te nemen en het momentum van ons offensief te bekrachtigen', vulde commandant John Nicholson aan.

Madeliefjessnijder’

De conventionele reuzebom heet eigenlijk Massive Ordonance Air Burst, maar het acroniem MOAB wordt ook wel vertaald als mother of all bombs -- de moeder van alle bommen.

De bom is een ‘madeliefjessnijder’ - of daisy cutter. Dit soort bommen werden tijdens de Vietnamoorlog al ingezet om stukken oerwoud plat te leggen -  de ontploffing veroorzaakt een grote schokgolf -, vandaar de naam. De bom die donderdag gedropt werd is echter van een veel zwaarder kaliber, zo'n 10.000 kilo.

De MOAB kan worden gebruikt tegen ingegraven legers, omdat de bom naast een schokgolf ook alle zuurstof wegzuigt. De bom heeft de omvang van een grote wagen (zo'n negen meter), en kan niet gedropt worden door een gewone bommenwerper. Er is een C-130-transportvliegtuig voor nodig.

Dit zijn beelden van de test van de MOAB uit 2003: