Peuters die met tablet spelen, slapen minder
Foto: iStock

Peuters die met smartphones en tablets spelen lijken minder te slapen dan leeftijdsgenoten die dat niet doen. Dat blijkt uit een Britse studie.

Elk uur dat kleine kinderen met zulke apparaten bezig zijn, vermindert hun slaap met zo’n vijftien minuten per dag, zo staat in de studie die in Scientific Reports is gepubliceerd. De wetenschappers ondervroegen 715 ouders van kinderen onder de drie jaar oud.

Gemiddeld spelen baby’s tussen 6 en 11 maanden zo’n 9 minuten met tablets. Dat neemt toe naargelang de leeftijd. Kinderen tussen 26 en 36 maanden spenderen gemiddeld al 44 minuten op een touchscreen.

Minder slaap

Het onderzoek wijst uit dat baby’s en peuters die meer met een touchscreen bezig zijn ’s nachts minder slapen, ondanks dat ze overdag meer slapen. In totaal slapen ze minder lang en vallen ze minder snel in slaap. Voor elk uur met een touchscreen slapen ze zo’n 15 minuten minder.

‘Dat is niet gigantisch veel wanneer je 10 tot 12 uur per dag slaapt’, zegt onderzoeker Tim Smith aan de BBC. ‘Maar elke minuut is van belang bij de jonge ontwikkeling.’

Wel kunnen de onderzoekers geen oorzakelijk verband bewijzen tussen het gebruik van de apparaten en minder slaap, want ze baseren zich op de informatie die de ouders hebben gegeven.

Uur voor bedtijd

De onderzoekers roepen op om voorzichtig te zijn met touchscreens voor peuters en baby’s, hoewel het te vroeg is om te zeggen dat ze effectief schadelijk zijn. Uit eerdere studies blijkt ook dat het gebruik positieve effecten kan hebben, zoals het vroeger ontwikkelen van motorische vaardigheden.

Smith raadt ouders aan om de tijdsbesteding met touchscreens voor hun kroost te beperken. Ze kunnen ook best enkel voor content zorgen die gepast is voor de leeftijd van hun kinderen en een uur voor het slapengaan zouden ze beter schermen vermijden. Fysieke activiteiten blijven doen, is ook belangrijk.