vrijdag 7 april 2017 - Opinies
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Strak plan: stappenplan

Een vreemde stad te voet verkennen of wandeltochten op zondag vinden we vanzelfsprekend. Het vergt vakantiegevoel om ons aan het stappen te krijgen. Annelies De Waele breekt een lans voor een leven te voet.

Taalcoach Nederlands/Duits, freelance journaliste, fervent wandelaar en stadsflaneur.

Toen ik onlangs in een kleine Duitse stad de weg vroeg naar een ziekenhuis, reageerde iemand: ‘Te voet is het ver: twintig minuten.’ Hetzelfde verhaal toen we met een groepje het MAS in Antwerpen bezochten. Twee van ons gingen met de trein, vervolgens stapten we naar het Eilandje. Sommigen vonden die 2,2 kilometer ‘een heel eind’. Toegegeven, wandelafstanden bekijk je met de bril op van de eigen leeftijd, fysieke conditie en wandelplezier. Maar toch.

STOP-principe omarmen

Sinds andere vervoersmiddelen in zwang kwamen, raakte functioneel wandelen in de verdrukking. Vraag het maar aan Rebecca Solnit, die zich met haar boek Wanderlust verdiepte in de geschiedenis van het wandelen. Hadden mensen – toch geboren wandelaars – vroeger op zijn minst nog een paar schoenen in de kop, dan hebben die steevast plaats geruimd voor ‘de automobiel’.

Wandelen, of het van A naar B is of gewoon om het plezier, is voor een deel van de mensheid iets geworden als gotische kerken bezoeken: er is tijd voor op zondag of in de vakantie en ver van huis, maar door de week en in eigen land niet.

Vandaar ook het gemor van sommigen omtrent het Gentse mobiliteitsplan. Het maait koning auto zowat van onder hun voeten weg, waardoor ze vaker zullen moeten fietsen of stappen. Elke dag stappen, stel je voor.

Maar waarom ook niet? In elke rist tips over meer bewegen, wordt wandelen sterk aanbevolen. ‘Stap een halte vroeger van de bus af’, ‘neem de trap in plaats van de lift’, ‘parkeer de auto wat verder af van de bestemming’. Wandelen zou concentratie en creativiteit ten goede komen en stress weren. Wie zichzelf wat wandelmoed wil inpompen, kan zelfs een stappenteller aanschaffen.

Waarom is het zo moeilijk om een plan dat vanuit een oprechte bekommernis om schone lucht en innerlijke rust het STOP-principe hanteert (eerst Stappers, dan Trappers, dan Openbaar vervoer en aan het staartje de Personenwagen) gewoon te omarmen? En fiscale maatregelen om mensen aan het stappen te krijgen, gelijk erbij.

Van buiten naar binnen

Wie wandelen ziet als tijdverlies, dwaalt. Het gaat veeleer om tijd anders beleven. Grote filosofen en schrijvers-dichters werkten al wandelend. ‘Om te vertragen is er niks beters uitgevonden dan wandelen’, aldus de wandelfilosoof Frédéric Gros. Stappen, wanneer en waar ook, is tegelijk stilstaan: een vorm van meditatie die we anders na de uren in yogalessen opzoeken. Als je wandelt, kom je niet enkel buiten, maar ga je ook naar binnen. Zelfs als je elke dag naar dezelfde werkplek stapt, valt er meer te beleven dan vanachter je autoraam: je ziet en hoort mensen, je ruikt de stad, je voelt het leven langs je heen scheren. Je kan een praatje slaan, naar muziek luisteren, Pokémons zoeken desnoods. Zelf heb ik streken en steden vooral goed leren kennen door er urenlang rond te wandelen. Ik maal niet om een uur stappen, ik ben blij dat mijn voeten het kunnen en er zijn genoeg winkels vol hippe en toch makkelijke schoenen om me vooruit te helpen. Al wandelend neem ik ook de mooiste foto’s, ook alleen in mijn hoofd.

Wat verder weg parkeren, wordt in een stad als Gent nu beloond met een parkeerticket light én met een deugddoende wandeling. Je ervaart zo niet enkel het afgeborstelde centrum, maar ook de vaak weggemoffelde periferie: niet zelden is het leven daar interessanter.

Steden krijgen genoeg van hun drive-in-status, het rijk is aan de wandelaars. Progressief Gent loopt wat dat betreft nog achter op zusterstad Parijs, waar het beleid al veel langer inzet op ruimere voetgangersgebieden, verkeersvrije zondagen langs de Seine en dus minder autoverkeer. Zodra we ergens als toerist zijn, zijn we daar niet rouwig om. Laten we er in eigen land ook blij om wezen.

Wandelen tegen gunsttarief

Naast de fietsvergoeding is ook de wandelvergoeding – minder bekend en nu dus wél fiscaal aftrekbaar – geen waanzin van een overheid met een te mager spaarvarken. Het is een slimme beleidskeuze. Als er één ding wordt aangeraden aan opgebrande mensen, dan zal het wandelen zijn. Simpel. Wandelende werknemers belonen geeft hen een duwtje in de rug om net die duursport te beoefenen die ze van in de oertijd het best ‘onder de knie’ hebben, maar hopeloos verleerd of vergeten zijn: de ene voet voor de andere zetten.

Je kan het betreuren dat zoiets belastinggeld oppeuzelt, tegelijk is het eenvoudigweg zinvol beleggen. Een deel van je bevolking weer op de fiets of aan het wandelen krijgen: wat je daarbij aan zuivere lucht en geestelijke gezondheid wint, is voor een maatschappij veel kostbaarder dan de kleine sommen die nu aan ‘pendelstappers’ zullen worden uitgekeerd.

Sport
 1. Zwarte dag voor de sport: Nicky Hayden en topatlete overleden na aanrijding op training
 2. Quintana gelooft nog in zijn kansen, Dumoulin weet dat hij dinsdag zal lijden
 3. Yanina Wickmayer treft Putintseva in tweede ronde
 4. Tielemans profvoetballer van het jaar
 5. Anderlecht verlengt contracten Deschacht en Najar
 6. Yannik Reuter sneuvelt meteen in kwalificaties op Roland Garros
 7. Team Belgium voor Winterspelen Pyeongchang blaast verzamelen onder Portugese zon
 8. Yanina Wickmayer bereikt tweede ronde WTA Nürnberg
 9. Louis Verstraete verlengt contract bij AA Gent tot 2020
 10. David Moyes verlaat dan toch degradant Sunderland
 11. Preud’homme stopt als trainer bij Club Brugge, Timmy Simons wordt speler in andere rol
 12. Wozniacki geeft op in eerste ronde WTA-toernooi Straatsburg
 13. Van Uytvanck en Zanevska treden aan in kwalificaties Roland Garros
 14. Barcelona kondigt volgende week nieuwe coach aan
 15. Emma Meesseman verliest met Washington bij Seattle
 16. Dendoncker: “Ik begrijp dat Anderlecht wil dat ik blijf, maar ik moet ook aan mezelf denken”
 17. Roger Vanden Stock: “De kritiek op ons spel is niets waard: we zijn een grote kampioen”
 18. David Goffin had last van adductoren in Rome, maar is vol vertrouwen voor Roland Garros
 19. Eupen-doelman maakt deel uit van preselectie Rode Duivels
 20. Lokeren haalt nieuwe spits in Denemarken