Linkse Moreno wint Ecuadoriaanse verkiezingen nipt
Lenín Moreno. Foto: EPA

De linkse regeringskandidaat Lenín Moreno zou de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van zondag gewonnen hebben. Volgens de verkiezingscommissie staat Moreno na de telling van 94 procent van de stemmen op kop met 51,07 procent van de stemmen. Zijn rivaal, de conservatieve kandidaat Guillermo Lasso, zou 48,93 procent van de stemmen halen. Hij zal een hertelling van de stemmen vragen.

De 64-jarige Moreno wil de sociale hervormingen van zijn voorganger Rafael Correa voortzetten. Zondagavond zei hij aan zijn aanhangers in de hoofdstad Quito dat hij niet zal rusten vooraleer elke Ecuadoraan een huis heeft en het analfabetisme in het Andesland volledig verdwenen is.

Daarnaast riep Moreno op tot een vreedzame samenleving. ‘We zullen met minder confrontaties en meer tolerantie regeren’, stelde hij. Moreno liet tijdens zijn campagne ook weten dat hij WikiLeaks-klokkenluider Julian Assange verder politiek asiel wil geven in zijn land.

Lasso eiste eerder op de avond nog de overwinning op vanwege de resultaten van drie exitpolls, die hem een overwinning gaven met een voorsprong van maar liefst zes procentpunten. Hij kondigde zondag aan dat hij een hertelling van de stemmen zal vragen, aldus persbureau Associated Press. ‘We zullen ons niet laten provoceren. We zullen op een democratische manier handelen en met respect voor de autoriteiten, maar zullen ook met overtuiging de wensen van het volk verdedigen’, schreef hij op Twitter. ‘We zijn niet gek, en het Ecuadoraanse volk is dat ook niet.’