Schotland vraagt officieel om tweede referendum
Foto: REUTERS

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft bij de Britse premier Therasa May officieel een verzoek ingediend om de gesprekken over een tweede referendum over de Schotse onafhankelijkheid op te starten. Dat heeft Sturgeon zelf meegedeeld.

Sturgeon zegt dat ze een brief heeft overgemaakt aan May. Daarin beargumenteert ze dat er een nieuw referendum moet komen, omdat 'de regering van het Verenigd Koninkrijk heeft beslist om Schotland niet enkel uit de Europese Unie, maar ook uit de eenheidsmarkt te verwijderen.'

'Dat gaat duidelijk in tegen de wil van de meerderheid van de mensen die hier wonen en dat zal ons, volgens de woorden van de Britse regering zelf, permanent armer maken', zo luidt het in een videoboodschap van de Schotse regering.

'Het Schotse volk moet het recht hebben om zijn eigen toekomst te kiezen', aldus nog Sturgeon.

De Schotse eerste minister wil de Schotten tussen de herfst van 2018 en de lente van 2019 over onafhankelijkheid laten stemmen. Zonder de toestemming van Londen kan er echter geen bindend referendum gehouden worden.

Downing Street bevestigde dat een e-mail was toegekomen. Tot nu toe sprak premier May zich echter steeds tegen een nieuwe referendum over Schotse onafhankelijkheid. 'Het is nu het moment niet.' Ze wil een volksraadpleging in geen geval nog tijdens de twee jaar durende onderhandelingen met de EU toestaan.

In het eerste referendum, in 2014, stemde 55 procent van de Schotten tegen onafhankelijkheid.