Deze mol hield Vlaanderen wekenlang voor de gek
Het finalespel Foto: Vier

Het finalespel. Nog een laatste keer alle creativiteit uit de kast tijdens de opdrachten, om de schamele groepspot toch een beetje aan te dikken. Of om nog een laatste keer goed te mollen. Een schattig stel kinderen, een safaritocht en een helikoptervlucht later weet heel Vlaanderen wie de mol is. Verrassing!

Spoiler alert, wie de laatste aflevering van de mol nog niet gezien heeft, leest beter niet verder. Tenzij je wil weten wie het is, natuurlijk.

Dag 17. Kromdraai, ergens in Zuid-Afrika

Een opdracht in schattigheid. De kinderen van een plaatselijke school mogen de kandidaten helpen wanneer ze het opnemen tegen de leerkrachten. Om de kansen te verhogen en meer kindjes in hun kamp te krijgen, moeten Davey, Eline en Annelies eerst een vraag beantwoorden over elkaar. Kunnen ze elkaar, na al die tijd, goed inschatten?

Wou Annelies de mol zijn? Neen, en dat had Eline goed ingeschat. Ze krijgt acht kleine hulpjes in plaats van twee. Wie zei: ‘Mensen denken dat ik een flapuit ben, maar eigenlijk ben ik heel berekend.’ Annelies dacht dat het Eline was, en niet Davey, dus krijgt ze maar twee kinderen om haar te helpen tijdens de proef. Davey schatte Annelies dan weer wel goed in. Zij zei dat ze, ondanks alle zotte dingen die ze zou doen tijdens de mol, er toch wel in zou slagen vrienden te houden in het spel.

Uiteindelijk mogen 18 extra helpertjes de kandidaten bijstaan bij de proeven. Annelies wil de opdracht taal, Davey sport en Eline krijgt, onder lichte dwang, wiskunde onder haar neus geschoven.

Een rekensom, samen met de -uitsluitend- mannelijke kinderen, kunnen ze sneller oplossen dan de leerkracht. 1.000 euro voor de groepspot. De taalopdracht was moeilijker. Annelies moest de kinderen een aantal woorden in het Nederlands bijbrengen. Wisten ze het woord tijdens de ondervraging niet meer, dan kon Annelies aanvullen in de plaatselijke taal. Het woord ‘landkaart’ konden de kinderen niet meer nazeggen, en Annelies had haar woordjes niet vanbuiten geleerd. De Zuid-Afrikaanse juf had haar Nederlandse woorden wél allemaal juist. En zo laat Annelies 1.000 euro liggen. Davey neemt het samen met een paar van de stoerste jongens in een partijtje touwtrekken op tegen de gespierde sportleerkrachten. Het gaat gelijk op, en dan gaan de leerkrachten toch overstag. Davey en de kinderen: 1.000 euro.

De eerste proef levert 2.000 euro op. De pot komt zo op 24.250 euro te staan. Komt er nog bij, of molt de mol er nog een goed mollenbedrag af?

Deze mol hield Vlaanderen wekenlang voor de gek
Davey en zijn helpers winnen van de leerkrachten. Foto: Vier

De laatste bestemming: Pilanesberg

Op safari in Zuid-Afrika, lekker cliché. Toch ontkomen de kandidaten er niet aan. Eline wil erg graag ‘The Big Five’ (olifant, leeuw, luipaard, neushoorn, buffel, red.) zien, en mag dat ook van de anderen. Eline moet als ‘gids in opleiding’ een aantal mensen rondleiden. Als de toeristen haar achteraf meer dan 60% geven op haar evaluatie, gaat er 1.000 euro naar de groepspot. Door haar ‘enthousiasme en humor’ slaagde ze daar ruimschoots in, en verdiende 1.000 euro voor de pot. Kan ze dan wel nog de mol zijn?

Annelies en Davey moesten samenwerken om één van ‘The Big Five’ te fotograferen. Maar de mol zou de mol niet zijn als dit niet bijna onmogelijk werd gemaakt. Davey krijgt een blinddoek op zijn hoofd, Annelies klassieke muziek in de oren, en zo gaan ze samen op pad. Via een tracker die enkel Davey kan horen moeten ze een dier vinden. Annelies leidt hem door de wildernis. Daar gaan ze dan, als een treintje, met twee op pad. Het lukt wonderwel om snel een witte neushoorn te vinden. Dan moet Davey (blind!) fotograferen, op aanwijzen van Annelies. Ze mogen maar vijf foto’s nemen, en daaruit moeten ze één kiezen om aan de groep van Eline voor te leggen. Die dan hopelijk de juiste benaming van het dier weet. Heeft Eline het allemaal goed uitgelegd, of schudde ze maar wat uit de mouw? De toeristen weten dat er een witte neushoorn op de foto prijkt, en versluizen zo 1.000 euro naar de pot. Totaal: 3.000 euro. Goed gedaan, mol.

Deze mol hield Vlaanderen wekenlang voor de gek
Davey en Annelies moeten een witte neushoorn fotograferen. Foto: Vier

De laatste verrassing

Om de groepssfeer nog een keer goed onder druk te zetten krijgen de kandidaten een allerlaatste mogelijkheid om eens flink aan zichzelf te denken. De drukknoppen van de eerste aflevering worden opnieuw bovengehaald, en ze mogen kiezen: geld uit de groepspot rechtstreeks op de persoonlijke bankrekening als je afdrukt, of een gezamenlijke helikoptervlucht boven de Zuid-Afrikaanse savanne? Niemand drukt af, ze mogen alle drie genieten van de helikoptervlucht om dieren te spotten. De groepspot blijft op 27.250 euro staan, het eindtotaal.

Deze mol hield Vlaanderen wekenlang voor de gek
Samen in de helikopter kunnen de kandidaten genieten van de natuur. Foto: Vier

De ontknoping

En toen kwam de stemming. Lekker traag gemonteerd, zodat we lang genoeg op onze honger blijven zitten. Hoe hebben de kandidaten hun mollenspeurtocht ingezet? Davey lette vooral op het gedrag buiten de proeven. ‘Dan zijn mensen toch meer echt zichzelf.’ Annelies heeft maar drie woorden: ‘kijken, luisteren, observeren’. En Eline, die ging af op haar mensenkennis. Wie van de drie had het niet nodig heel de tijd rond zich te kijken? Wie was ‘de mol’?

De laatste vragenlijst wordt ingevuld, de tijd telt niet. Enkel het lichtje dat naast je hoofd oplicht, om duidelijk te maken dat je gewonnen hebt. Dat je 27.250 euro mee naar huis mag nemen, dat je het spel het beste hebt gespeeld, dat je het meeste weet over de mol. Davey, de sympathieke houtbewerker uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver, wint. Hij krijgt zijn emoties niet onder controle, en ja, laat een traan. ‘Ik begin de mol in tranen en eindig ook zo.’ Maar daarmee weten we nog altijd niet wie de saboteur is. ‘Je zat ze al snel op het spoor’, zegt presentator Gilles De Coster. En ondertussen stijgt de bloeddruk van half Vlaanderen naar ongezonde hoogtes.

Wie komt daar uit het donker piepen? Wie heeft gans Vlaanderen (al dan niet) bedot? De jongste mol ooit komt tevoorschijn: Eline. ‘Wat heb je dat goed gedaan’ en ‘Wil je mij nu nog wel knuffelen?’ Ja hoor, Eline, dat heb je goed gedaan. Ondergetekende had in elk geval een andere mol op het oog. Volgend jaar beter.

 

 

Deze mol hield Vlaanderen wekenlang voor de gek
Davey wint de mol 2017. Foto: Vier
Deze mol hield Vlaanderen wekenlang voor de gek
Eline was de mol, Davey wint, en Annelies is verliezend finaliste. Foto: Vier