Nieuw-Zeelanders: ‘Handen af van ons water’
Een van de meren in Mount Aspiring National Park

Voor een appel en een ei kan een multinational het zuivere water van Nieuw-Zeeland oppompen om daarna te bottelen en in het buitenland te verkopen. Nu drinkwater elders ter wereld een steeds schaarser goed wordt, willen de Kiwi’s dat de overheid dit niet langer laat gebeuren.

Het waterbedrijf Alpine Pure heeft van de Nieuw-Zeelandse regering toestemming gekregen om maandelijks 800 miljoen liter water op te pompen uit twee meren uit het Mount Aspiring National Park dat deel uitmaakt van de Zuidelijke Alpen, een bergmassief op het Zuidereiland. Eens gebotteld zou het bedrijf het water verkopen in China, India en het Midden-Oosten.

De Kiwi’s vrezen echter voor het lot van de meren en hebben een petitie gestart om het bedrijf een halt toe te roepen. Die probeert de bevolking gerust te stellen door te benadrukken dat het om overtollig water gaat, dat anders sowieso zijn weg vindt naar de zee. ‘De hoeveelheid water die wij willen wegnemen, is heel klein.’

Maar wat de ophef voedt, is het feit dat multinationals al jaren nauwelijks moeten betalen voor het water dat ze oppompen uit de vele Nieuw-Zeelandse meren. Dat is de schuld van eeuwenoude wetgeving die stipuleert dat het water niemands bezit is. Grote bedrijven moeten daarom enkel betalen voor de infrastructuur die ze gebruiken, en daar maken ze handig gebruik van.

Dat valt volgens de inwoners van Nieuw-Zeeland steeds moeilijker te verantwoorden nu drinkwater elders ter wereld steeds schaarser wordt. Bovendien werd het Noordereiland vorig jaar opgeschrikt door een aantal besmette waterreserves waardoor velen onder hen ofwel het water moesten koken ofwel het gezuiverde water terugkopen.

Premier Bill English is niet doof voor het protest en heeft aangekondigd dat hij een team van experten zal laten onderzoeken of het mogelijk is om bedrijven voortaan aan te rekenen voor de overzeese export van het Nieuw-Zeelandse water. Volgens overheidscijfers wordt in Nieuw-Zeeland jaarlijkse twee procent van de zoetwaterbronnen onttrokken.