Europa wil Chinese overnames gericht verbieden
Foto: AP

Europa moet strenger toekijken op strategische overnames die Chinese bedrijven in Europa doen met staatssteun, zegt eurocommissaris Jyrki Katainen

‘Alle particuliere investeringen zijn bij ons welkom’, zo benadrukt de Finse EU-commissaris Jyrki Katainen (banen en groei) in de Duitse krant Handelsblatt. Maar die buitenlandse (lees Chinese) investeringen mogen volgens hem wel de marktwerking in Europa niet verstoren. Volgens Katainen moet er in Europa altijd ‘eerlijke concurrentie’ blijven bestaan, met een gelijk speelveld aan beide kanten. En dat kan niet als de overnames gebeuren met subsidies van de Chinese overheid.

Chinese overrompeling

Katainen reageert daarmee op de ophef die vooral in Duitsland is ontstaan over de koopwoede van Chinese bedrijven. Vorig jaar kochten Chinese (staats)bedrijven zeker 68 Duitse bedrijven voor in totaal zo'n 12 miljard euro, waaronder de Duitse robotbouwer Kuka. Maar ook in tal van andere EU-landen groeit de onrust over het staatsplan ‘China Manufacturing 2025’, waarin Peking de Chinese bedrijven ruim baan geeft om via overnames in tal van sectoren een leidende positie in de wereld in te nemen.

De Duitse vice-minister van economie, Matthias Machning, riep dit weekend daarom nogmaals op om Europese lidstaten de mogelijkheid te geven om hun veto uit te spreken tegen (Chinese) overnames met staatsteun. ‘Dit is een ongelijk gevecht’, aldus Machning. ‘Het basisidee is: we moeten open staan voor buitenlandse overnames, maar niet op een naïeve manier.’

Voorstellen in mei

Volgens Handelsblatt worden er op dit moment binnen de Europese Commissie voorstellen voorbereid, die mogelijk in mei al op tafel zullen komen. Daarbij zou de mogelijkheid worden gecreëerd om ‘politiek gemotiveerde’ overnames met staatssteun op het gebied van defensie, technologie en infrastructuur te verbieden.

Met zijn uitspraken zit Katainen, een van de zes vicevoorzitters van de Europese Commissie, alvast op dezelfde lijn van de ministers van economie van Duitsland, Italië en Frankrijk. Die hebben midden februari al in een gezamenlijk brief hun onrust over de toenemende Chinese expansiedrang uitgedrukt.

Strategisch comité zoals in VS?

Ook de Europese Volkspartij, de grootste fractie in het Europees Parlement, heeft  vorige week onder leiding van haar Duitse fractievoorzitter, Manfred Weber, de Commissie al opgeroepen met een concreet voorstel te komen.

Volgens Weber zou een European Committee on Foreign Investment moeten worden opgericht om overnames onder de loep te nemen van bedrijven die voor Europa van strategisch belang zijn. Een soortgelijk strategisch comité bestaat al in de VS.

Intern verzet

Maar vanuit de directie handel binnen de Europese Commissie zou er wel nog verzet zijn tegen al te strenge anti-Chinese maatregelen. Eurocommissaris Cecilia Malmström (handel) wil namelijk graag met Peking een handelsakkoord sluiten om de Europese toegang tot de Chinese markt te verbeteren.