Rechter verbiedt Britse vrouw om te scheiden
Tini Owens Foto: ap

Een 65-jarige Britse vrouw wil niets liever dan scheiden van haar man, maar een Britse rechter ligt dwars.

Tini Owens is al veertig jaar getrouwd en wil scheiden van haar ruim twintig jaar oudere man. De vrouw is het beu dat de man haar in het openbaar bekritiseert en ruzie met haar maakt. De echtgenoot wil echter van geen wijken weten en denkt dat het koppel nog een aantal mooie jaren voor de boeg heeft.

Omdat er in Groot-Brittannië een wet bestaat die een scheiding kan tegenhouden als één van de twee partners niet met de scheiding instemt, trok de vrouw naar de rechtbank.

Nadat Owens vorig jaar al had bot gevangen bij een familierechter, ging ze in beroep. Maar ook de hogere rechter zag geen juridische grond om het huwelijk te verbreken. Mocht de man van Owens zijn vreemdgegaan, dan was die juridische grond er wel geweest.

Omdat de echtgenoot van Owens dus niet wil scheiden, moet de vrouw dus getrouwd blijven met de man die haar ongelukkig maakt. Owens zegt dat ze vastzit in een ‘liefdeloos en wanhopig ongelukkig’ huwelijk.

Toch is er nog een sprankeltje hoop. Owens ging enkele jaren vreemd en woont sindsdien niet meer in bij haar echtgenoot. Als de vrouw kan aantonen dat ze vijf jaar niet meer bij haar man woont, kan de vraag om te scheiden alsnog ingewilligd worden.