'Licht ontbijt’ kan grote kostenbesparing opleveren voor ziekenhuizen
Foto: Reporters / DPA

Ziekenhuizen kunnen jaarlijks miljoenen euro’s aan zorgkosten besparen als ze kankerpatiënten hun dure geneesmiddelen laten innemen met een licht ontbijt. De dosering zou daardoor omlaag kunnen.

Dat bericht de Volkskrant maandag. Wetenschappers van het Radboudumc, het academisch ziekenhuis van de Radboud-universiteit in Nijmegen, stellen dat de dosering van sommige kankermedicijnen omlaag kan, indien gecombineerd met een licht ontbijt.

Van alle geneesmiddelen tegen kanker dient volgens de bijsluiter 40 procent op een nuchtere maag geslikt, om een wisselwerking met voedsel te vermijden. Ziekenhuisapotheker Floor Lubberman zocht uit dat van pazopanib, een middel tegen onder meer niercelkanker, een kwart minder nodig is als het wordt ingenomen met een ontbijt. Een landelijke besparing van 3 miljoen euro.

Nader onderzoek moet uitwijzen of dat principe ook opgaat voor een veelgebruikt en kostbaar geneesmiddel tegen prostaatkanker. De eerste bevindingen zijn dat patiënten met de helft minder kunnen doen als ze erbij ontbijten. Het zou een besparing van 28 miljoen kunnen opleveren.