Pieter Tobback en zijn collega’s zullen van een terugval gebruik maken om vooral in Europa aandelen bij te kopen.

De uitslag van de Nederlandse parlementsverkiezingen deed een zucht van opluchting rollen over de financiële markten. Vooral in Europa gingen aandelenmarkten hoger. Meteen wordt ook verder gekeken naar Frankrijk. De kans op een overwinning van Marine Le Pen nam begin februari toe, maar daalde de afgelopen weken door de opmars van de pro-Europese Emmanuel Macron. Hij wordt gesteund door Francois Bayrou, die zijn kandidatuur terugtrok.

De centrale banken bleven elk op hun manier constructief voor financiële markten. Onder meer de sterke werkgelegenheidsgroei maakte het voor de Federal Reserve (Fed) makkelijk om de rente voor het eerst dit jaar te verhogen. Het waren vooral de woorden nadien die de markten opgelucht deden reageren. Voorzitter Janet Yellen liet doorschemeren het voorlopig bij het aantal geplande verhogingen (drie) te houden. De ECB maakte eerder bekend geen gas terug te nemen op gebied van obligatie inkopen. Ondanks de aantrekkende economische groei en opkrabbelende inflatie. Minstens tot eind 2017 blijft het opkoopprogramma dus van kracht. De aandachtige luisteraar kon wel een optimistischere toon horen dan voorheen. Een verder omhoog kruipende rente lijkt zowel bij de tone-of-voice van de FeD als de ECB te passen.

Het blijft uitkijken hoe de aandelenbelegger om zal gaan met de wijzigende toon van de centrale bankiers. Een hoger Fed-tarief hoeft evenwel niet vervelend te zijn. Het is immers eerder een motie van vertrouwen in de kracht van de economie.

De komende weken zullen beleggers ook uitkijken naar de bedrijfscijfers. En dan hebben we het meer specifiek over Europa, waar analisten gedurende 2016 langzaamaan positiever zijn geworden over het komende jaar. Dit maakt dat we als beheerder in deze regio een belangrijke positie blijven aanhouden. Wat betreft Amerikaanse aandelen blijven we iets terughoudender, niet vanuit het economische momentum, wel vanuit de waardering die elders in de wereld toch net aantrekkelijker is. Daar zullen we mogelijke dips aangrijpen om aandelen bij te kopen.

Hieronder schuiven we als beheerder vijf bedrijven naar voor waarin we vandaag geïnvesteerd zijn. De bedrijven weerspiegelen een mix van opportuniteiten. Alfa Laval, Air Products & Chemicals en Lloyds Banking Group hebben een cyclische insteek. Daarnaast zijn er twee kwaliteitsnamen die de voorbije maanden onder druk stonden. Nike kwam naar buiten met mindere orders en Novo Nordisk ondervond prijsdruk in de VS. Voor beide bedrijven zijn we van mening dat dit een tijdelijke dip is.

Alfa Laval

Alfa Laval is een Zweeds engineering bedrijf met een marktkapitalisatie van SEK 70 miljard en een omzet net onder de SEK 40 miljard. Het bedrijf heeft drie niche kerncompetenties namelijk heat transfers, separation en fluid handling waarin het telkens een leidende marktpositie heeft.

Afnemers zijn meer cyclische sectoren zoals energie en scheepvaart maar ook minder cyclische bedrijven uit de voeding- en farmasector. Deze mix van type eindklanten maakt dat de kastromen een stevige onderbouw hebben met een cyclische laag erboven op.

De sterkte van Alfa Laval schuilt in hun opgebouwde merknaam, kostenvoordeel en hoge switchingskosten. De technologie van Alfa Laval is ogenschijnlijk niet complex, maar neemt een cruciale belangrijke plek in binnen het industriële proces van de aankoper. Na de initiële installatie creëert Alfa Laval weerkerende kasstromen door lange termijn onderhoudscontracten.

Recentelijk reageerden aandeelhouders positief op het nieuws dat Alfa Laval door de Amerikaanse kustwacht als één van de drie producenten is toegelaten om zogenaamde water ballast systemen in schepen te vernieuwen. De komende vijf jaar moet zowat de hele globale scheepsvloot dit onderdeel aankopen.

Alfa Laval noteert tegen een verwachte K/W van 20x en biedt aandeelhouders 3% dividendrendement.

Air Products & Chemicals

Air Products is met 40% marktaandeel de grootste verdeler van waterstof (hydrogen) wereldwijd. Het bedrijf controleert de grootste waterstof pijplijn aan de Amerikaanse golfkust en de enige pijplijn die de oliezanden in Canada bedient. Waterstof is een noodzakelijke input bij de raffinage van olie. Naast Noord-Amerika (40% omzet), heeft Air Products ook een stevige voet aan grond in China (15%) en Europa (26%).

Industriële gassen - waaronder waterstof – zijn vaak een kleine kostenpost voor de eindklant maar niettemin wel een cruciale input. Klanten sluiten lange termijncontracten (10 à 20 jaar) die geïndexeerd zijn aan de voornaamste inputkosten van Air Products (e.g. elektriciteit).

De sector kent de laatste jaren een consolidatieslag. Recentelijk waren er twee grote deals. Het eveneens Amerikaanse Praxair kocht het Duitse Linde voor $ 35 miljard. Het Franse Air Liquide nam dan weer Amerikaanse sectorgenoot Airgas over. Mogelijks kan Air Products nog enkele kwalitatieve activa opkopen als mededingingsautoriteiten eisen dat Praxair of Air Liquide bepaalde afdelingen dienen af te stoten.

Financieel gezien realiseert het bedrijf een operationele winstmarge boven de 20%. Het dividendrendement bedraagt 2,7%. Het aandeel noteert aan een verwachte K/W van 22x.

Novo Nordisk

Novo Nordisk is nog steeds de belangrijkste speler in de wereldwijde insuline markt. ‘Nog steeds’ omdat het bedrijf – en het aandeel – de laatste maanden onder druk stond. De aandelenprijs flirtte in 2015 en begin 2016 nog met de grens van DKK 400. Op vandaag noteert het DKK 234. Een stevige afstraffing dus. Daarnaast stond de sector gezondheidszorg in het algemeen onder druk na de overwinning van Trump.

Voornamelijk in Amerika ondervond Novo druk van andere spelers zoals Sanofi. In conceto heeft Sanofi haar oplosing Toujeo sneller naar de Amerikaanse markt gebracht dan het gelijkaardige Tresiba van Novo. Tresiba werd eerder gelanceerd in Europa en Japan (in 2013). Extra onderzoeksvragen vanuit de Food and Drug Administration (FDA) vertraagde echter de Amerikaanse lancering. Gevolg was toegenomen concurrentie en bijhorende prijsdruk.

Als beheerder geloven we in de lange termijn positionering en pijplijn van Novo. De insulinemarkt heeft bovendien de wind in de zeilen door een ouder- en zwaarder wordende bevolking. De wereldwijde markt voor insuline zal naar verwachting de komende vijf jaar met zes procent toenemen.

De balans van Novo is schuldenvrij. Als aandeelhouder verwachten we dat een deel van de kasstroom blijft terugvloeien naar aandeelhouders. Dit via inkopen van eigen aandelen en mogelijks kan het dividend ook verder opgetrokken worden. Novo Nordisk noteert 15x de verwachte winst.

Lloyds Banking Group

Lloyds vernietigde zichzelf bijna met de overname van HBOS in 2008. Een interventie van de Britse overheid en vooral een interne transformatie maken dat de bank anno 2017 terug opgestaan is als een conservatieve retail- en commerciële bank een focus op het VK.

Lloyds opereert via meerdere kanalen en merken. Naast Lloyds Bank zelf valt Bank of Scotland, Halifax en Scottish Widows onder de Lloyds paraplu. In dit kader past de recente overname van MBNA - de kredietkaart business van Bank of America in het VK. Lloyds bezit nu 26% van de Britse kredietkaarten markt.

De toekomstige Brexit onzekerheid zal zijn invloed blijven hebben op het op Londen genoteerde aandeel. Als beheerder zijn we echter van mening dat Lloyds de komende jaren terug naar een tweecijferig rendement op eigen vermogen (ROE) kan groeien. De herwonnen sterke positie in de retailmarkt en de reeds zeer lage kost-inkomsten ratio van 50% moeten hiertoe bijdragen.

Als aandeelhouder zijn we positief gestemd door de berichten van het management die aangeven dat in de toekomst terug zo’n 70% van de winst als dividend zal uitgekeerd worden. Voor een mature conservatieve retailbank weerspiegelt dit de juiste kapitaal allocatie discipline.

Lloyds noteert aan een koers/boekwaarde van 1,4x.

Nike

Nike is ‘s werelds grootste speler in sportschoeisel en kleding. De retail kledingindustrie is een zeer competitieve industrie. Niettemin is Nike er de voorbije jaren in geslaagd consistent marktleider te blijven. Merk imago, blijvende innovatie, intelligente marketing en een efficiënte productie zijn de achterliggende drijfveren. De merknaam van Nike gaat al zeer lang mee. Goed getimede sponsordeals met atleten spelen hier een belangrijke rol.

Geografisch blijft Noord-Amerika de belangrijkste regio (45% omzet). Ondanks de maturiteit van de VS, is de omzet in de VS de voorbije jaren verdubbeld tot bijna $ 14 miljard. China en andere groeimarkten (22%) nemen een steeds belangrijker deel in. Nike weerspiegelt het gekende verhaal: de middenklasse neemt toe in groeimarkten en daarmee ook hun bijhorend consumptiepatroon (i.e. meer budget voor sportkledij à la Nike). Nike verdeelt kleding via meer dan 50.000 retailers, en heeft een 850-tal Nike shops in eigen handen.

Nike kende een zwakker 2016. Enerzijds lieten beleggers de sector wat links liggen na de aanstelling van Trump. Daarnaast kwam het bedrijf ook met mindere (toekomstige) orders naar buiten. Dit doet echter niets af aan de bovenstaande kwalitatieve elementen. Het bedrijf blijft immers consistent operationele marges afleveren van boven de 13% en een rendement op geïnvesteerd kapitaal (ROIC) van 30%.

Ondanks de competitiviteit van de retailmarkt, zijn we ervan overtuigd dat Nike zijn marktleiderschap in de toekomst gaat behouden. De recente onzekerheid zien we als een opportuniteit om positie in te nemen. Nike noteert momenteel aan een koers/winst van 23x.