‘Retoriek van Trump kan oorlog ontketenen in Europa’
Donald Trump Foto: AP

Bedreigt Amerikaans president Donald Trump de vrede in Europa? Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, kan zijn huidige anti-EU retoriek daar alleszins toe leiden.

Dat Donald Trump voor de Brexit was, is geen geheim. De president van de VS zei eerder al dat de Brexit ‘een geweldige zaak is voor het Verenigd Koninkrijk’ en dat ‘een gunstig handelsakkoord tussen de VS en het VK andere EU-landen ertoe zou kunnen aanzetten hetzelfde te doen en het EU-blok te verlaten.’

‘Retoriek van Trump kan oorlog ontketenen in Europa’
Juncker Foto: Photo News

Maar dat vindt Jean-Claude Juncker een gevaarlijke evolutie, zeker wat de Balkan-landen betreft. Het borrelt namelijk weer in de Balkan.

De context van de EU houdt de vrede in die regio in stand, zo zegt Juncker. ‘Stimuleer andere landen niet om de EU te verlaten’, zo zei Juncker tegen Amerikaans vice-president Mike Pence tijdens een bezoek van Pence aan Brussel.

‘Als de EU in elkaar stuikt en uit elkaar valt, dan hebben we een nieuwe oorlog in de Balkan. De enige mogelijkheid voor dat geteisterde deel van Europa, is om in dat Europese verhaal te zitten. Als we hen op zichzelf zouden laten, landen als Macedonië, Albanië en Bosnië & Herzegovina, dan ontstaat daar weer oorlog.’

Mislukking en tragedie

Tijdens dat bezoek zei Pence nog aan Juncker dat hij en president Trump uitkijken naar de samenwerking met de EU, om ‘het politieke en economische partnerschap’ te versterken. Maar dat nemen de Europese leiders met een korrel zout , aangezien Trump argwanend staat tegenover de EU.

Juncker noemde de Brexit eerder al een mislukking en tragedie, maar zei ook dat de onderhandelingen voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk vriendelijk en eerlijk zouden verlopen.

Waarom is de Balkan zo’n kruitvat?

• In Bosnië-Herzegovina is politieke macht gebaseerd op ­etniciteit, niet op individueel burgerschap. Conflicten daar slaan bovendien uit naar minderheden in andere landen.

• De Ruslandfactor. Rusland pookt de onrust op om zijn ­invloed te vergroten.

• Drugshandel en criminaliteit. Toen Joegoslavië gewelddadig uiteenviel, kregen smokkelbendes en milities vrij spel. Zij zijn nog steeds sterke politieke figuren of zelfs werkgevers

• Geen EU-perspectief. De EU wordt gezien als een bron van stabiliteit, maar een snelle uitbreiding zit er niet in.