Rijbewijs halen? Dit verandert er allemaal
Foto: BELGA

Niet alleen het rijexamen wordt drastisch vernieuwd, ook de rijopleiding ziet er binnenkort helemaal anders uit. En als je dan eindelijk dat rijbewijs hebt gehaald, ben je er nog niet vanaf. Alle nieuwigheden netjes op een rijtje gezet, plus berekend hoeveel alles kost.

Theoretisch rijexamen

Bij het theoretisch rijexamen wordt een onderscheid gemaakt tussen zware overtredingen en lichtere fouten. Zware overtredingen zijn overtredingen van de derde graad (zoals het negeren van een rood verkeerslicht of over de witte lijn rijden) en de vierde graad (zoals het negeren van bevelen van een politieagent).

Bij zware overtredingen worden voortaan 5 punten afgetrokken, bij lichte overtredingen 1 punt. Het examen zal nog altijd bestaan uit 50 vragen. Wie wil slagen, moet minstens 41 punten halen.

Wanneer gaat deze maatregel in: juni 2017.

Kostprijs: De prijs voor het theoretisch examen blijft op 15 euro.

Praktisch rijexamen

Ook het praktijkgedeelte van het rijexamen wordt grondig herzien. Tot 1 juni moet de kandidaat twee manoeuvres uitvoeren: parkeren achter een voertuig en keren in een smalle straat.

Na 1 juni zijn er zes mogelijke manoeuvres. Een loting zal bepalen welke twee manoeuvres de kandidaat moet uitvoeren. Die manoeuvres zijn:

1. Keren in een smalle straat. Dat zal gebeuren op de openbare weg en de kandidaat mag zelf kiezen waar dat precies moet gebeuren.

2. In een rechte lijn achteruit rijden. Ook dit manoeuvre wordt op de openbare weg uitgevoerd. De kandidaat moet ongeveer tien meter achteruit rijden in een vloeiende beweging. Hij of zij mag zich wel één keer opnieuw positioneren.

3. Parkeren. Hier bestaan vier variaties in. Wanneer het manoeuvre ‘parkeren’ wordt uitgeloot, zal slechts één van de volgende manoeuvres tijdens het examen uitgevoerd moeten worden.

Ofwel zal de kandidaat evenwijdig met de weg moeten parkeren, ofwel loodrecht op de weg. Bij het evenwijdig parkeren tussen twee wagens bestaan twee varianten: ofwel links ofwel rechts inparkeren. Ook bij het loodrecht parkeren zijn er ook twee mogelijkheden: ofwel achteruit ofwel vooruit inparkeren.

Wanneer gaat deze maatregel in: juni 2017.

Kostprijs: Het praktische rijexamen wordt een klein beetje duurder: 39 euro in plaats van 36 euro nu.

Bijkomende vaardigheden

Daarnaast komen er ook twee vaardigheden bij. Zo moet de kandidaat zelfstandig kunnen rijden. Hij zal gevraagd worden een op voorhand aangegeven bestemming te bereiken zonder aanwijzingen van de examinator. De kandidaat mag kiezen of hij de instructies van een gps of de richting van verkeersborden zal volgen.

Het praktijkexamen wordt ook uitgebreid met de risicoperceptietest. Het gaat om een computertest die afgelegd wordt voor of na de proef op de openbare weg. De test zal nagaan of de kandidaat de verschillende potentiële gevaren op de weg tijdig kan herkennen en correct kan inschatten.

Wanneer gaat deze maatregel in: juni 2017.

Kostprijs: Inbegrepen in de prijs van het praktijkexamen.

Rijopleiding: langere stage en verplichte cursus

Maar niet alleen het rijexamen zal er helemaal anders uitzien, ook de rijopleiding verandert drastisch. Vanaf 1 oktober moet je met een theoretisch rijbewijs minstens negen maanden in plaats van drie maanden oefenen voor je examen kan afleggen. Wie zoon of dochter wil begeleiden zal voortaan een drie uur durende opleiding moeten volgen.

Wanneer gaat deze maatregel in: oktober 2017.

Kostprijs: De verplichte cursus voor een begeleider zal 20 euro kosten. Als je een opleiding via een rijschool volgt, kost dat al snel meer dan 1.000 euro.

Verplicht ‘terugkeermoment’

En alsof dat nog allemaal niet ingewikkeld genoeg is, volgt er in maart 2018 nóg een vernieuwing. Wie vanaf dan zijn rijbewijs haalt, is er nog niet helemaal van verlost. Zes tot negen maanden nadat je jouw rijbewijs hebt gehaald, moet je nog eens terug naar het examencentrum om in theorie en praktijk te bewijzen dat jij het roze papiertje waard bent. Niemand zal daaraan ontsnappen: wie zich niet aanmeldt, is zijn rijbewijs kwijt.

Wanneer gaat deze maatregel in: maart 2018.

Kostprijs: Het is nog niet bekend hoeveel dat ‘terugkeermoment’ exact zal kosten.