Acht jaar cel voor Italiaan uit Maasmechelen
Foto: Belga
De correctionele rechtbank van Tongeren heeft een 69-jarige Italiaan uit Maasmechelen veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor een dubbele moordpoging.

De man schoot in 2014 twee twintigers neer. Beide jongemannen raakten daarbij gewond. De Italiaan voelde zich door een van de jongemannen, die hij enkele jaren lang in huis had genomen, opzijgezet en dacht dat hij er een homoseksuele relatie op nahield met een leeftijdsgenoot.

De Limburger van Italiaanse afkomst had een van de jongens leren kennen tijdens een vakantie in Italië. Bij zijn terugkeer naar ons land bleef de Limburger contact houden met de Italiaanse jongeman en liet hij hem weten dat hij altijd welkom was in Maasmechelen.

Toen de jongen achttien werd, kwam hij naar ons land om werk te zoeken en trok hij bij de Maasmechelaar in.
Twee jaar later kwam de relatie tussen de twee mannen onder druk te staan toen de jongeman merkte dat de Maasmechelaar homo was. De twintiger ging daarop alleen wonen.

Geruchten
De Maasmechelaar verspreidde vervolgens allerlei geruchten over de vermeende seksuele geaardheid van de jongeman en viel hem ook telefonisch lastig. Op 8 juli 2014 trok de gepensioneerde man naar het appartement van de twintiger en kregen de twee ruzie. De Maasmechelaar haalde een pistool boven en schoot verschillende keren in het wilde weg. De jongeman werd vier keer geraakt in zijn schouder en been. De vriend van de jongen, die op het tumult van de woordenwisseling was afgekomen, kreeg een kogel in zijn voet.

De schutter reed daarna met zijn brommer naar huis, waar hij de volgende dag werd gearresteerd. Tijdens een huiszoeking trof de politie het wapen en 150 kogels aan. Die werden samen met zijn brommer verbeurd verklaard. Aan zijn slachtoffers moet de Maasmechelaar een provisionele schadevergoeding betalen van 3.500 euro. Een deskundige moet voor 7 september de ernst van de lichamelijke schade bij de twee jongens bepalen.