Turkse ministers houden geen meetings meer in Europa
Aanhangers van Erdogan voerden in Rotterdam actie toen Minister Fatma Betul Sayan Kaya hen niet mocht toespreken. Foto: REUTERS

Er komen voor het grondwettelijk referendum in Turkije geen vertegenwoordigers van het bewind meer in Europa spreken. Dat zegt Zafer Sirakaya, voorzitter van de Unie van Europees-Turkse Democraten, een organisatie die nauw aanleunt bij de AKP partij van Recep Tayyip Erdogan.

‘Wij zullen tot het referendum geen verdere meetings met Turkse regeringsvertegenwoordigers meer organiseren’, zei Sirakaya in een gesprek met het Duitse Wirtschaftswoche.

De in 2004 opgerichte organisatie geldt als een verlengde arm van de AKP van president Recep Tayyip Erdogan in het buitenland.

Op 16 april stemmen de Turken over een grondwetswijziging die de presidentiële macht uitbreidt. Erdogan zelf heeft dinsdag zijn landgenoten opgeroepen de grondwetswijziging goed te keuren.

In een poging om ook stemgerechtigde Turken in Europa te overtuigen kwamen verschillende ministers hun landgenoten hier toespreken. Dat leidde tot een fikse rel tussen Turkije en Nederland. Ook Duitsland was tegen dergelijke manifestaties gekant, tot grote woede van Erdogan.