Miljardair David Rockefeller overleden
David Rockefeller ontmoet president Ronald Reagan. Foto: ASSOCIATED PRESS

De beroemde Amerikaanse bankier en filantroop David Rockefeller is maandagochtend overleden in New York. Hij werd 101 jaar oud.

De zakenman stief maandagochtend (plaatselijke tijd) in zijn woning in Pocantico Hills, in New York.

David Rockefeller was de kleinzoon van John D. Rockefeller, die aan de wieg van de Standard Oil Company stond in de negentiende eeuw. John D. was een van de eerste miljardairs in de Verenigde Staten. Zijn familie werd een van de rijkste en machtigste in het land.

David was de oudste nog levende Rockefeller. Sinds 2004 was hij de familiepatriarch. Hij stond lange tijd aan het hoofd van de Chase Manhattan bank, nu JPMorgan Chase. Dat is de grootste financiële instelling in de VS en de op twee na grootste wereldwijd.

David Rockefeller had erg veel invloed in de Verenigde Staten en ver daarbuiten. Hij stond erom bekend de Amerikaanse handelsbelangen actief uit te dragen in het buitenland. Zo ontmoette hij als ceo van Chase Manhattan wereldleiders als Anwar al-Sadat en Leonid Brezjnev. De man stond ook in nauw contact met Amerikaanse presidenten als Jimmy Carter en Dwight Eisenhower.

Rockefeller stond ook bekend als filantroop. Zo was hij erg betrokken bij de ngo ‘Carnegie Endowment for International Peace’, die de samenwerking tussen de VS en andere landen op vlak van vrede wil bevorderen. Hij was ook voorzitter van de Council on Foreign Relations (CFR), een bekende Amerikaanse denktank die een belangrijke rol speelde in de internationale vrijhandel.