Coucke haalt de miljardairslijst Forbes niet meer
Foto: carlo coppejans

Ondernemer Marc Coucke haalt niet langer de Forbes-rangschikking van dollarmiljardairs. Dat blijkt uit de nieuwe rijkenlijst die het Amerikaanse magazine maandag heeft verspreid. Wel nog lid van de club: Belgen Albert Frère en Patokh Chodiev.


Coucke kwam in 2015 in de lijst terecht na de verkoop van zijn bedrijf Omega Pharma. In 2016 stond hij op plaats 1.415. Dit jaar is er geen spoor meer van Coucke in de rangschikking.

Wel nog prominent in de Forbes-tabellen: rijkste Belg Albert Frère. Forbes schat zijn vermogen op 4,9 miljard dollar, goed voor plaats 334 in de rangschikking.

Lijst

Tweede Belg in de lijst is Patokh Chodiev, zakenman in grondstoffen van Oezbeekse origine. Met een geschat vermogen van 1,8 miljard dollar staat hij op plaats 1.161. Chodiev is de spilfiguur in het Kazachgate-schandaal over de totstandkoming van de zogenaamde afkoopwet voor fiscale fraudeurs.

Forbes telde vorig jaar voor het eerst meer dan 2000 miljardairs. Wereldwijd hebben nu 2.043 rijken een vermogen in dollar van minimaal tien cijfers. De toename in één jaar met 233 miljardairs is de grootste in de 31 jaar dat Forbes miljardairs in kaart brengt. Het aantal vrouwen op de lijst steeg van 202 naar 227.

Trump

Microsoft-baas Bill Gates blijft de lijst aanvoeren met een geschat vermogen van 86 miljard dollar. Belegger Warren Buffett staat op de tweede plaats met 75,6 miljard dollar en Amazon-topman Jeff Bezos staat op drie met 72,8 miljard dollar.

De Amerikaanse president Donald Trump staat op 544 met een vermogen van 3,5 miljard. Forbes zag Trumps vermogen met 1 miljard dollar slinken tegenover vorig jaar. Eind 2015 was Trump het niet eens met de schatting van Forbes. Hij schatte zijn eigen vermogen toen op minstens 10 miljard dollar in plaats van 4,5 miljard.

De rijkste mensen ter wereld zijn het afgelopen jaar overigens rijker geworden. Vorig jaar zagen ze hun gemiddelde en gezamenlijke vermogen nog licht slinken. Nu steeg hun totale bezit met 18 procent naar 7,67 biljoen dollar. Gemiddeld waren ze goed voor 3,8 miljard dollar.