Eenbenige jihadi zou wapens 22 maart hebben verstopt
Foto: BELGA
Het gerecht vermoedt dat Bilal El Makhoukhi (28), de eenbenige jihadi van het Shariah4Belgium-proces, de achtergebleven wapens van de terroristen van 22 maart heeft verstopt.

Bilal El Makhoukhi (alias Aboe Imrane) zit sinds 8 april vorig jaar in de cel op verdenking van medeplichtigheid aan de aanslagen van 22 maart. Net zoals zijn vriend Herve Bayingana werd hij op dezelfde dag opgepakt als de twee overlevende terroristen van 22 maart, Mohammed Abrini en Osama Krayem.

Het leek in het begin alsof El Makhoukhi slechts een bijrol had gespeeld in de hele zaak. Maar speurders gaan er meer en meer van uit dat het de bedoeling was dat de man na de aanslagen de wapens van de kamikazes zou bijhouden en doorgeven aan andere kandidaat-terroristen die vanuit Syrië mogelijk naar ons land zouden komen. Die wapens zijn vandaag nog altijd spoorloos.

El Makhoukhi ontkende tijdens zijn eerste verhoren dat hij ooit in de Max Roosstraat was geweest. Maar geconfronteerd met aangetroffen DNA-sporen gaf El Makhoukhi in december vorig jaar in een verhoor toe dat hij wel in het appartement geweest was. Naar eigen zeggen was hij daar slechts een kwartier gebleven, en had niets verdachts gemerkt. Zo is een IS-vlag hem niet opgevallen. 

Kalasjnikovs en explosieven

Maar op 21 maart, de dag voor de aanslagen, contacteerde Najim Laachraoui, een van de kamikazes, met een audioboodschap de emir Aboe Ahmed in Syrië. ‘Emir, we hebben aan een broeder laten weten hoe hij u moet contacteren. We vertrouwen hem. Hij heeft in Syrië met ons gewerkt. Als er andere broeders na ons zouden komen, zullen er altijd kalasjnikovs zijn om mee te werken. Hij zal u vertellen waar je ze kunt vinden. Zijn naam is Aboe Imrane.’ Laachraoui somde vervolgens op welke wapens ze nog hebben: een kalasjnikov, drie VZ 58-machinegeweren, twee laders voor elk geweer, twee granaten en C4-explosieven.

El Makhoukhi lachte het tijdens zijn verhoren allemaal weg. ‘Mijn strijdnaam is inderdaad Aboe Imrane. Maar ik ben die Imrane niet. En als ik die wapens had verstopt, dan had u ze toch al lang gevonden?’