‘Gedraag u. Of koop u een fiets op rollen’
Foto: rr

Een wielertoerist heeft gisteren in Dendermonde een twaalfjarige jongen een vuistslag gegeven. ‘Mensen gebruiken die paden om te ontspannen’, reageert Tom Bogman, communicatiemedewerker van SP.A en fervent gebruiker van de dijken tussen Dender en schelde.

‘Een wielertoerist heeft een twaalfjarige jongen een vuistslag gegeven. Een wielertoerist – twaalfjarige jongen – vuistslag. Ik herlees het nog eens. In onze stad Dendermonde heeft een volwassen man dus langs de anders zo rustige en verkeersveilige Scheldedijk een kind geslagen omdat dat kind en zijn vrienden niet snel genoeg opzij gingen.

Onze korpschef spreekt terecht van grensoverschrijdend gedrag. Ik zou persoonlijk een ander vocabulaire gebruiken, maar ik begrijp dat een korpschef dat niet kan doen.

Sinds begin van dit jaar trek ik opnieuw wekelijks mijn loopschoenen aan. Gewoon schoenen aan en tien kilometer lang mijn kop leeg lopen. Vorige week nog werd de breedte van het smalle dijkpad angstaanjagend duidelijk toen een bejaard koppel, een would-be Greg Van Avermaet en mezelf elkaar ongeveer op dezelfde plaats kruisten.

Crazy

We laten ons dus van de weg rijden. Mensen gebruiken die paden om te ontspannen. Hoe crazy is het dat anderen die paden zien als persoonlijke racebaan? Hoe moeilijk kan het zijn om een dijkpad te delen met recreatieve wandelaars en sporters. Met schoolgaande jongeren. Met wielrenners met veel en minder veel ambitie.

Gedraag u. Of koop u een fiets op rollen of ga voor mijn part wat rondjes draaien en de held uithangen op de piste van Roubaix.