Veel traphekjes zijn onveilig voor kinderen
Foto: istock

Zes op de tien deur- of traphekjes voor kinderen voldoen niet aan de eisen, waardoor ze net gevaarlijk kunnen zijn. Dat blijkt uit een controleactie.

Het is de schrik van elke ouder: zijn kind dat leert kruipen of stappen, het huis begint te verkennen en van de trap valt. Hekjes moeten ouders geruststellen dat hun kind op die manier niets kan overkomen. Maar dat doen ze verre van allemaal.

Uit een Europese controleactie waaraan ook de federale overheidsdienst Economie in ons land meewerkte, blijkt dat zes van de tien onderzochte veiligheidshekjes niet aan de technische vereisten voldoen. De belangrijkste gebreken: te veel ruimte tussen de spijlen, waardoor kinderen erdoor kunnen kruipen of erin vast kunnen komen te zitten, hekjes die niet schokbestendig zijn waardoor ze kunnen omvallen wanneer een kind er tegenaan leunt, en uitstekende delen waaraan kinderen zich kunnen verwonden of over kunnen struikelen.

De minister van Werk, Kris Peeters (CD&V), spreekt van ‘zeer ernstige feiten’. ‘Ouders gebruiken veiligheidshekjes in de veronderstelling dat hun kinderen op die manier niets kan overkomen. Als blijkt dat sommige hekjes technisch niet in orde zijn, brengt dat kinderen in gevaar.’

Na de controle haalden vijf producenten hun hekje spontaan van de markt. Een zesde producent heeft om een tegenexpertise gevraagd. Twee producenten willen hun product na aanpassingen weer op de markt brengen. Ze zullen hun hekje wel eerst moeten laten controleren door een erkend laboratorium.