België dringt uitstoot broeikasgassen niet snel genoeg terug
Foto: BDW

Ons land slaagt er voorlopig niet in de uitstoot van schadelijke broeikasgassen voldoende terug te dringen. Dat blijkt uit cijfers van de klimaatadministratie waarover De Morgen bericht. ‘De cijfers maken duidelijk dat het beleid niet voldoet’, zegt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum.

Europa wil die uitstoot tegen 2030 met 35 procent zien dalen, maar met een ongewijzigd klimaatbeleid zal België tegen die tijd aan een daling van 13 procent komen. Grote schuldige is het verkeer. Auto’s worden dan wel zuiniger, we rijden er wel steeds meer kilometers mee. Ook de uitstoot veroorzaakt door de verwarming van woningen daalt minder snel dan gehoopt.

Zonder bijkomende maatregelen haalt ons land zelfs de helft van die doelstellingen niet, zegt Hermes Sanctorum, onafhankelijk Vlaams parlementslid, die de hand heeft gelegd op de nieuwste cijfers. Sinds de vorige rapportage van België aan de Europese Commissie, twee jaar geleden, is er amper beterschap merkbaar.

Sanctorum ziet vooral veel beloftes. ‘Maar wat zie je dan in de praktijk?’, verklaarde hij op Radio 1. ‘Dat de voorbije twee jaar niets is veranderd. Als we de doelstellingen niet halen, krijgen we boetes opgelegd. Dat geld kunnen beter investeren in klimaatbeleid.’

Vlaams klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) geeft toe dat het er niet rooskleurig uitziet. ‘Maar de prognoses gaan uit van ongewijzigd beleid, terwijl Vlaanderen nog een Nationaal Klimaat- en Energieplan voor de periode tot 2030 moet opstellen.’

België dringt uitstoot broeikasgassen niet snel genoeg terug
Foto: BDW