De 6 beste films van de week
Grave Foto: rr
Een man zoekt een verdwenen stad in de jungle ('The lost city of Z'), een meisje vers mensenvlees ('Grave'). De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

La la land

Iedereen kan tapdansen.


Ryan Gosling en Emma Stone spelen een jazzpianist en een actrice die het willen maken in de ‘city of stars’: Los Angeles. Ze zijn bereid daarvoor te zingen, te tapdansen en desnoods de hemel te bestormen. Regisseur Damien Chazelle vertelt hun verhaal met een swingende camera en aan een verslavend tempo. Kippenvel, ook de tweede keer. En de derde keer.

naar de recensie >

2

20th century women

Wat een jongen van vrouwen leren kan.


Annette Bening is het hart en de ziel van deze zachtaardige film over ouder worden, een beter mens worden en loslaten. Ze hoopt dat haar zoon uitgroeit tot een goede man, en zet daarvoor de excentrieke huurders in haar huis in: een hippievent (Billy Crudup) en een punkfotografe (Greta Gerwig). Af en toe kruipt er ook nog een knappe vriendin bij hem in bed (Elle Fanning), maar alleen om te slapen – en het is nog waar ook. Regisseur Mike Mills (Beginners) vertelt zonder een klassiek verhaal maar met veel gevoel.

naar de recensie >
een interview met regisseur Mike Mills >

 

3

Moonlight

Ontroerend gedicht bij maanlicht.


Acht jaar werkte regisseur Barry Jenkins aan deze heel straffe, lyrische film over een zwarte jongen die wat voelt voor iemand van hetzelfde geslacht. Het thema heet 'superdiversiteit': én zwart, én homo – én kind van een crackverslaafde moeder. Maar de film is superpersoonlijk, over een jongen die in die harde wereld moet leren om zich te laten drijven op de golven. Prachtige muziek ook, en sterke acteurs als Janelle Monae, Naomie Harris en – onthoud die naam – Mahershala Ali.

naar de recensie >

4

Jackie

De horror van mevrouw Kennedy.


Voor de buitenwereld was Jacqueline Kennedy een icoon geworden: Jackie. Maar wat zat er achter die sierlijke, maar ook akelig perfecte façade? Natalie Portman verbluft met een hoogstpersoonlijke interpretatie van de presidentsvrouw, rouwend om de moord op haar man. Het vergde een buitenstaander, de Chileense regisseur Pablo Larrain, om het Amerikaanse ideaalbeeld met zo weinig schroom te ontmantelen – en vervolgens weer zorgvuldig op te bouwen. De biopic zoals die zou moeten zijn.

naar de recensie >

5

Grave

Vers bloed.


Een feministische, kannibalistische horrorfilm: Grave is geestig, gruwelijk en bloedmooi. De Franse film werd opgenomen in Luik, in en rond de universiteitscampus voor toekomstige dierenartsen. Daar proeft een vegetarische eerstejaars tijdens de rituele studentendoop voor het eerst van bloed. En dat smaakt naar meer.

naar de recensie >
een interview met regisseuse Julia Ducournau >

6

The lost city of Z

Avontuur in de jungle.


Zo worden er geen films meer gemaakt: dat is het gevoel waarmee de verbluffend mooie avonturenfilm 'The lost city of Z' je achterlaat. Regisseur James Gray ging op zoek naar een verloren gevoel voor schoonheid met deze film over de avonturier Percy Fawcett, die in de jaren 1920 in het Amazonewoud speurde naar de restanten van een teloorgegane stad.

naar de recensie >
een interview met regisseur James Gray >