Nederland past reisadvies voor Turkije aan
Zowel in Nederland als in Turkije liepen de gemoederen hoog op Foto: AFP

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Turkije aangepast wegens de diplomatieke rel tussen beide landen. België past het reisadvies voorlopig niet aan.

‘Sinds 11 maart 2017 zijn er diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland. Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen. Volg de berichtgeving van de ambassade en het consulaat-generaal’, luidt het op de website van het ministerie.

Maandagochtend gaf de Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher op de radio nog te kennen dat de Turkse beschuldigingen van nazisme en fascisme aan het adres van Nederland ‘van tafel’ moeten. Als dat niet gebeurt, ‘dan blijven de verhoudingen stroef’. De regering zal echter geen strafmaatregelen nemen tegen de regering in Ankara als ze de woorden niet terugneemt. Belangrijk is dat de rust terugkeert, zegt Asscher.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde Nederland dit weekend van nazisme en fascisme. Dat gebeurde nadat de regering Turkse ministers de toegang tot het land had geweigerd om er campagne te voeren voor het referendum dat Erdogan meer macht geeft.

Zondag zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders het ‘prettig te vinden’ mochten de Turken hun verontschuldigingen aanbieden, maar hij ging er vanuit dat dat niet zou gebeuren. Later eiste premier Mark Rutte wel excuses.

Volgens Michael Mareel van de FOD Buitenlandse Zaken past ons land het reisadvies voor Turkije niet aan. ‘Het is al streng genoeg door de terreurdreiging’, zegt Mareel