Waarom Wilders en Le Pen te kampen krijgen met optimisme, het romantisch misverstand zo hardnekkig is en kranten vol taboes staan
Foto: Jan de Groen/Hollandse Hoogte
Hoofdredacteur Karel Verhoeven heeft het over de artikels van de voorbije week die u eigenlijk niet mocht missen.

1

Geert Wilders en Marine Le Pen krijgen het niet zomaar gewonnen. Tegen hen staan voluntaristen op. Piepjong, outsiders, optimistisch, pro-Europees. In Frankrijk heet de wonderboy Emmanuel Macron (39), de kandidaat zonder partij die economisch liberaal met maatschappelijk links probeert te lijmen, op zijn meetings zwaaien supporters met Europese vlaggen. Annelien De Greef reist voor dS Weekblad in het zog van 'het verborgen kind van Hollande en Ségolène Royal', dat nu is uitgegroeid tot de man die Frankrijk voor Le Pen kan behoeden. Lees hier in preview alvast dat profiel.

2

Dat Europese voluntarisme heeft Macron gemeen met Jesse Klaver (30). In een Nederlandse campagne die vooral over boosheid gaat, serveert de lijsttrekker van Groenlinks onversneden optimisme. Ruud Goossens ging naar zijn meetings en zag een Nederlandse Justin Trudeau.

3

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is bij de Internationale Vrouwendag de doorn in het oog. Het cijfer van 20 procent doet de ronde. Net woensdag maakte de Oeso bekend dat die kloof in België het kleinst van al is. In hun berekeningen ligt het inkomen van vrouwen gemiddeld 3,3 procent lager dan dat van mannen. Dankzij barema's en bindende cao's is het verschil in enkele jaren tijd drastisch gedaald.

4

Een week lang al zoomt de grote cultuurstrijd in op oudercontacten en het engagement van allochtone ouders. Maar wat zei minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) nu precies? Herlees het interview dat we maandag publiceerden en let vooral op 'Vlamingen', 'trots' en 'normen en waarden'.

5

  Meer dan over seks gaat het aan de lijn bij de jongerentelefoon Awel over 'het romantische misverstand'. Het idee dat het in relaties allemaal perfect moet zijn. Awel wil dat uit de wereld helpen. Medewerkers geven daarbij zeer concrete tips. Klinkt als een infolijn waar ook niet meer zo jonge mensen bij terecht kunnen.

6

De publicatie door Wikileaks deze week van Vault 7, die berg documenten over de praktijken van de CIA, toont ons dat privacy nu echt een illusie wordt. Dat is veel gevaarlijker dan we toegeven, schrijft Bart Sturtewagen in 'Boeiende tijden', de vrijdagse column. De contouren van een nieuwe totalitaire samenleving tekenen zich af.

7

Voetballiefhebbers beleefden een roes zonder weerga, een shot adrenaline waar geen drug tegenop kan, schrijft columnist Filip Joos na Barcelona-PSG. Maar met een videoref was dat er allemaal niet geweest. Willen we een ref die kan falen maar voor emotie zorgt, of willen we feilloosheid?

8

Gent heeft er een bibliotheek bij, een gebouw dat zich zonder complexen meet met de Vooruit. De Krook creëert een nieuwe wijk in de stad. Het is een geschenk voor Gent.

9

  Waar is het taboe gebleven, vroeg moraalfilosoof Herman De Dijn zich vorige week af. Mediawatcher Filip Van Ongevalle ging op zoek naar dat taboe in de kranten van de voorbije week. Hij vond een weldadige lijst.