Zakgeld begint op 11 jaar
De meeste twaalfjarigen weten niet hoeveel spaarcentjes ze hebben. Foto: IMAGEGLOBE

Belgische kinderen krijgen gemiddeld vanaf hun 11de zakgeld van hun ouders. Op die leeftijd hebben ze ook zelf al wat spaargeld.

De grote meerderheid van de ouders (86 procent) start met wekelijks of maandelijks zakgeld wanneer hun kinderen de leeftijd van 11 jaar hebben bereikt. Gemiddeld gaat het dan om 7 euro per week.

Dat blijkt uit een enquête bij duizend Belgische gezinnen, uitgevoerd door het bureau Ivox in opdracht van de verzekeringsmaatschappij AG Insurance.

De bevraging leert voorts dat kinderen al op veel jongere leeftijd sporadisch geld toegestopt krijgen door hun ouders, maar ook door grootouders en peter of meter. Het gaat meestal om ‘extraatjes’ bij ‘speciale gelegenheden’ - zoals verjaardagen of feestdagen - of een beloning bij een goed schoolrapport.

Sparen

In acht gezinnen op de tien worden de kinderen al op jonge leeftijd gestimuleerd om te sparen. De helft van de ouders verplicht hun kroost om (een deel van) de verkregen extraatjes op een spaarrekening te zetten. Bij de 9-jarigen heeft vier op de vijf zelf al geld gespaard.

Zelf doen de ouders dat ook: een op de vier zet het geld dat ze bij de geboorte cadeau krijgen van familie of vrienden - gemiddeld 900 euro - op een eerste spaarrekening voor hun kind.

Daarna blijven de ouders gemiddeld 39 euro per kind per maand bijsparen. Een meerderheid van de ouders (68 procent) stelt daarbij uitdrukkelijk een langetermijndoel voorop - een ‘investering in de toekomst van het kind’, zoals het betalen van hogere studies of het aanleggen van een startkapitaal voor de aankoop van een eigen huis.

Yongo

Om dat sparen te stimuleren lanceert verzekeraar AG vandaag Yongo, een interactief digitaal ‘spaarplatform’ voor kinderen, met informatieve weetjes over ‘hoe ouders hun kinderen kunnen leren omgaan met geld’. De Gezinsbond steunt het initiatief.

Nood aan meer financiële kennis is er zeker. De enquête leert dat slechts een derde van de twaalfjarigen weet hoeveel spaarcenten ze hebben.